Er du plaget av bråk fra din nabo?


Støy fra naboen kan ofte føre til konflikter. I disse tilfellene er det mange som er usikre på om man kan si ifra og hvilke krav man kan stille til naboen. Slike forhold reguleres av granneloven (naboloven). Loven har bestemmelser om forholdet mellom naboer, om hva som er tillatt og hva som ikke er det.

Dersom terskelen for hva du må «tåle» av bråk/støy fra naboen er overskredet, har naboloven anvisning på hvordan dette kan rettes. En kan for eksempel kreve at støyen opphører permanent, at naboen setter inn støydempende tiltak og/eller kreve erstatning.Etter granneloven § 2 må ingen ha, gjøre eller igangsette noe som «urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom».

Urimelig eller unødvendig

I vurderingen om noe er urimelig eller unødvendig skal det legges vekt på hva som er teknisk og økonomisk mulig for å avgrense skaden eller ulempen. I vurderingen av om noe er urimelig skal det også vektlegges hva som er påregnelig. Her vil tidsmomentet spille inn. Dette innebærer at det er kunnskapen på det tidspunktet man ervervet eiendommen som legges til grunn. Hva var påregnelig da du flyttet inn?

Som illustrasjon kan her nevnes sakene som oppsto rundt bygging av flyplassen på Gardermoen. Kort oppsummert kan vises til at Høyesterett kom til at de naboene som hadde kjøpt eiendom før det endelige vedtak om flyplass ble fattet, hadde krav på erstatning. De som hadde ervervet eiendom i ettertid hadde derimot ikke krav på erstatning.

Det vises også til uttalelse gitt av Høyesterett den 27.5.2011 som gjaldt 6 vindmøller på Jæren: «På grunn av lokale vindforhold og kort avstand til eksisterende overføringsnett, er området på Høg-Jæren godt egnet for vindkraftproduksjon. Etableringen av vindparken må derfor anses ventelig etter naboloven § 2 tredje ledd.»

Krav på retting

Etter naboloven § 10 vil du som utgangspunkt ha krav på retting (bestemmelsen har en del unntak som ikke gjennomgås nærmere her). Retting kan for eksempel innebære at det settes opp støyskjerm, støy begrenses tidsmessig (for eksempel legger støyete arbeid til bestemte tider) mv. Tiltak som medfører at støy kommer under tålegrensen vil være tilstrekkelig. Av samme bestemmelse følger at det skal skje en interesseavveining mellom naboene på hvor store utlegg og/eller tap som rettingen medfører, og som veies opp mot ulempen med støy/bråk på den annen side.

Erstatning for støy fra naboen

Det vil også være mulig å kreve erstatning som følge av ulovlig støy på naboeiendommen etter granneloven § 9. Erstatning etter denne bestemmelsen, forutsetter at du har lidt et økonomisk tap. Erstatningen vil tilsvare tap for støy over «tålegrensen». Om og i tilfelle tap som følge av støy, vil det kunne være vanskelig å bevise, samt fastsette størrelsen på erstatningen. Dette selv om støyen utvilsomt vil kunne sies å være sjenerende og plagsom

Ved støy og bråk fra naboeiendommen så må det altså foretas en konkret vurdering av om skaden eller ulempen er over en viss tålegrense, som fastsettes skjønnsmessig utfra området eiendommen ligger i. Dersom man kommer til at støyen er ulovlig må det vurderes hvilke tiltak man vil kreve.

Fri rettshjelp via innboforsikringen

Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.

Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.

Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Våre advokater vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.

Har du problemer med støy fra naboen?

Relaterte saker: 

Måtte erstatte naboens trær
Fikk stanset støy fra treningssenter