Soppskader førte til en million kroner i prisavslag


En bolig som var solgt «som den er» ble ansett å være i vesentlig dårligere stand enn kjøperne hadde grunn til å regne med.

Selgerne hadde opplyst om fukt, dårlig ventilasjon og mulig mangelfull drenering. Men omfattende soppskader kunne ikke være påregnelige for kjøperne. 

Kompliserte soppskader og tidkrevende utbedring

Eiendommen ble solgt for 2 750 000,-. Kjøperne oppdaget de omfattende soppskadene kort tid etter overtakelsen. De fagkyndige var enige om at en utbedring av skadene ville være komplisert og tidkrevende. De samlede kostnadene ble av tre fagkyndige stipulert til mellom 500 000,- og 1 100 000,-.

Eiendommen solgt som den er

Da eiendommen var solgt som den er, var risikoen for skjulte feil eller mangler som utgangspunkt overtatt av kjøper. Det følger imidlertid av avhendingsloven § 3-9 at det likevel vil foreligge en mangel dersom eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene for øvrig. Hovedspørsmålet for lagmannsretten var dermed hvorvidt soppskadene førte til at eiendommen var i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene for øvrig.

Ingen konkrete opplysninger om råteskader

Lagmannsretten uttalte at eiendommens alder og opplysninger som var gitt om synlig vann/fuktighet og dårlig utluftning burde ha gitt kjøperne en viss grunn til bekymring. Kjøperne burde på denne bakgrunn vært forberedt på at det kunne være skjulte skader på eiendommen. Derimot hadde ikke boligsalgsrapporten gitt konkrete opplysninger om risiko for råteskader eller at forholdene burde undersøkes nærmere. Opplysningene ga først og fremst et varsel om dårlig drenering.

Betydelig verdireduksjon av soppskader

Det dreide seg om meget omfattende skader som representerte en betydelig verdireduksjon. Skadene var beskrevet som langt framskredne alvorlige soppskader. De fagkyndige konkluderte med at omfattende tiltak til utbedring var høyst påkrevd. Lagmannsretten la særlig vekt på at ut fra de opplysninger kjøperne fikk gjennom salgsdokumentene og på visning, så var skader av dette omfanget ikke påregnelige. Eiendommen var således i vesentlig dårligere stand enn de hadde grunn til å forvente ut fra kjøpesummen og forholdene for øvrig. Det forelå en mangel i medhold av avhendingsloven § 3-9, slik at kjøperne hadde rett til prisavslag. Prisavslagets størrelse ble fastsatt til 1 000 000,- som skulle dekke kostnadene til utbedring.

Ta kontakt med Osloadvokatene

Vår erfaring er at det ofte er nødvendig med bistand fra advokat i en boligtvist. Opplever du problemer med boligen du har kjøpt kan våre advokater rådgi deg som hvordan du bør gå frem. Vi kan også bistå ved utenrettslige tvisteløsningsorganer, forhandlinger og ved en eventuell rettslig behandling av saken.

Ta kontakt med en av våre advokater med én gang du oppdager en mangel ved boligen. Da kan vi hjelpe deg med å avbryte reklamasjons- og foreldelsesfrister, og å innhente den dokumentasjonen som vil være nødvendig i saken.

Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.

Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.

Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Våre advokater vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.

Har du kjøpt bolig med soppskader?

Kontakt Osloadvokatene
ved advokat Heidi Kristin Åsvang
Epost: aasvang@advokat.no eller telefon 930 01 850

Relaterte saker:

Nyoppusset leilighet var angrepet av rotter
Når kan du heve boligkjøpet