Samlivsbrudd- skjæringstidspunkt for deling


Når du skal foreta deling ved samlivsbrudd er det viktig å finne frem til et bestemt tidspunkt. I jussen kaller man normalt dette for skjæringstidspunkt.

Skjæringstidspunkt er den datoen for samlivsbrudd hvor man summerer opp ektefellenes gjeld og formue. Deretter blir det en deling av ektefellenes formue etter fradrag for gjeld.

Hovedregel

Hovedregelen er at skjæringstidspunktet er den dagen ektefellene flytter fra hverandre, dette omtales ofte som «faktisk separasjon». Dette er regulert i ekteskapsloven §60 som lyder som følger:
«Det som skal deles, er den formuen hver ektefelle hadde da begjæring om separasjon eller skilsmisse kom inn til fylkesmannen eller stevning med krav om separasjon eller skilsmisse kom inn til retten, eller da samlivet ble brutt dersom dette skjedde først.»

Når foreligger samlivsbrudd ?

Det fremkommer imidlertid av den siterte bestemmelse at loven krever at «samlivet ble brutt». Spørsmålet er med andre ord hva som skal til for at samlivet skal være ansett for å være brutt.

Det er ikke alltid nok at ektefellene har flyttet fra hverandre for at en skal kunne konstatere samlivsbrudd. Det kan og tenkes tilfeller hvor ektefellene fortsatt bor i samme bolig hvor en likevel anser samlivet som brutt. Det følger av rettspraksis at samlivsbrudd må ha materialisert seg utad.

Vant i lotteri – før eller etter samlivsbrudd ?

I Rt. 1978 s.1327 vises det viktigheten av å fastlegge riktig skjæringstidspunkt i samlivsbrudd.

I saken vant mannen i lotteri en bil den 3. juli, fruen flyttet ut fra hjemmet den 4. juli, altså dagen etter. Fruen oppsøkte advokat den 24. juni, og advokaten sendte samme dag ut brev til ektemannen om foreldremyndigheten for deres 5 år gamle datter, booppgjøret og begjæring om forliksmegling. I brevet ble det opplyst at fruen skulle bosette seg i Sverige og at hun skulle dra 4. juli. Ektemannen sov i stuen, og fruen på soverommet og stemningen var ladet og aggressiv fra slutten av juni måned. Partene var enige om at de skulle separeres, og det følger av dommen at fruen hadde funnet seg en annen mann som hun reiste sammen med til Sverige den 4. juli.

Retten fant enstemmig at bilen vunnet i billotteri skulle tilfalle ektefellenes felles formue og således være gjenstand for deling. Kort fortalt fikk kona halve verdien av gevinsten på bilen.

Begrunnelsen er at gevinsten ble ervervet før skjæringstidspunktet, mens ektefellene hadde felles økonomi. Dommen viser for det første den praktiske verdien i å fastlegge riktig skjæringstidspunkt. For det andre viser den at hovedregelen om at samlivsbrudd skjer ved fraflytting står sterkt.

Det uttales om dette på side 1331:
«Det kan ikke være tilstrekkelig at ektefellene seg imellom er enige om å søke å få slutt på ekteskapet, at de har gjennomført en forliksmegling, at de selv mener deres standpunkter er definitive, og at deres samværsform og omgangstone blir bestemt av det, – når samlivet likevel opprettholdes. Skal samlivet kunne anses hevet, må opphøret av det ha markert seg ved en klar atskillelse.»

Skjæringstidspunkt har stor betydning

Av ovenstående kan vi se at det for ektefeller i skilsmisseprosess kan være av stor betydning å få kartlagt riktig skjæringstidspunkt. I den refererte saken omhandlet lotterigevinsten en bil til en verdi av 28 000,- i 1974. I skrivende stund ville verdien på gevinsten vært om lag 160 000,-. Fruen fikk altså 80 000,- mer utbetalt på sin lodd som følge av at skjæringstidspunktet ble satt til 4. juli.

Den klare oppfordringen må være å få skjæringstidspunktet grundig utredet der hvor det er større formuesendringer, eller hvor en tror at dette kan være tilfelle. Dette for å sikre at oppgjøret mellom ektefellene blir rettferdig og basert på riktig lovanvendelse.

Relaterte saker:

Hva har du rett på ved samlivsbrudd eller skilsmisse
Avtaler mellom ektefeller