Setningsskader på leiligheter i boligblokk - fikk høy erstatning


Utbygger hadde opptrådt uaktsomt og ble holdt erstatningsansvarlig for skadene.

En nyoppført bolig med åtte leiligheter hadde omfattende setningsskader som følge av feil i prosjektering og oppføring av bygning.

Skjevheter og setningsskader i åtte leiligheter

En ny toetasjes bolig med åtte leiligheter ble oppført i Fredrikstad av Safir Eiendom AS. Kort tid etter overtakelse oppdaget kjøperne store skjevheter i gulv, tak og vegger. Det ble innhentet fagkyndig som konkluderte med at årsaken til skjevhetene var setningsskade som følge av mangelfullt arbeid og sviktende fundamentering. Kjøperne gikk til sak mot daglig leder av firmaet, som også var utbygger, hvor de krevde erstatning for setningsskadene. Kravet på 6,8 MNOK i erstatning bygde på hva det ville koste å rette opp bygningen. For å gjøre dette måtte bygget løftes to ganger med den såkalte floorliftmedtoden.

Ansvarsgrunnlag?

Erstatningsansvar for utbygger var betinget av at de tre grunnvilkårene for erstatning var oppfylt. De tre grunnvilkårene utgjør økonomisk tap, adekvat årsakssammenheng og ansvarsgrunnlag. Det var i saken på det rene at det forelå et økonomisk tap, ettersom det måtte foretas kostbare reparasjoner for å rette opp bygget. Videre kom lagmannsretten frem til at det forelå adekvat årsakssammenheng mellom setningsskaden og det økonomiske tapet. Spørsmålet var dermed om det forelå ansvarsgrunnlag.

Culpaansvar

Det aktuelle ansvarsgrunnlaget i saken var det ulovfestede uaktsomhetsansvaret, også kalt culpaansvar. Hvorvidt det foreligger uaktsomhet beror på om vedkommende kunne og burde ha handlet annerledes. Vurderingen tar altså først utgangspunkt i om det forelå handlingsalternativer. Deretter vurderes det om et annet handlingsalternativ burde vært valgt. Man spør seg om handlemåten utgjorde et avvik fra forsvarlig opptreden.

Ved vurderingen av om utbygger hadde opptrådt uaktsomt ble det innledningsvis konstatert at profesjonsansvaret kom til anvendelse. Profesjonsansvaret er gjennomgående strengt. Det innebærer at hvorvidt et annet handlingsalternativ burde blitt valgt skal vurderes ut i fra hva man kan forvente innenfor vedkommende bransje.

Videre ble det uttalt at utbygger kunne ha undersøkt grunnen nærmere før han valgte fyllmasse. Det ble videre uttalt at en slik undersøkelse ville ha avverget skaden som oppstod, ved at det da ville blitt valgt riktig fyllmasse. En slik undersøkelse ville heller ikke vært byrdefull å gjennomføre. Utbygger hadde dermed opptrådt uaktsomt.

Ettersom lagmannsretten kom frem til at de tre grunnvilkårene for erstatning var oppfylt, ble utbygger holdt erstatningsansvarlig overfor kjøperne av leilighetene.

Ta kontakt med advokat

Vår erfaring er at det ofte er nødvendig med bistand fra advokat i en boligtvist. Opplever du problemer med boligen du har kjøpt kan våre advokater rådgi deg som hvordan du bør gå frem. Vi kan også bistå ved utenrettslige tvisteløsningsorganer, forhandlinger og ved en eventuell rettslig behandling av saken.

Ta kontakt med en av våre advokater med én gang du oppdager en mangel ved boligen. Da kan vi hjelpe deg med å avbryte reklamasjons- og foreldelsesfrister, og å innhente den dokumentasjonen som vil være nødvendig i saken.

Vi hjelper deg også med å søke om rettshjelpdekning hos forsikringsselskapet ditt dersom du har innboforsikring eller annen forsikring som dekker kostnadene med din sak.

Relaterte saker:

Oppdaget saltutslag på badet, som viste seg å være omfattende fuktskader
Fikk millionerstatning for museskader