Dette må du vite om samskyld og solidaransvar


Det finnes flere grunner til at samskyld oppstår. Et ektepar eller samboerpar kjøper for eksempel en bolig sammen, og tar opp et felles lån. De er da begge ansvarlig overfor selgeren for betaling av kjøpesummen. Et annet eksempel er kausjonsforhold, hvor en eller flere kausjonister har påtatt seg å være ansvarlig for gjelden sammen med hovedskyldner.

Spørsmålet som oppstår i forbindelse med samskyld er hvordan den som har krav på betaling kan gå frem når han vil ha oppgjør. Svaret på dette beror på hva slags heftelsesform som er avtalt mellom partene.

Solidarisk ansvar ved samskyld

Et solidaransvar betyr at den som har krav på betaling kan velge hvem av av de to eller flere skyldnerne han vil gå på. Kravshaver har altså full valgfrihet. Dersom den ene ikke har mulighet til å betale for seg kan kravshaver forholde seg til de øvrige skyldnerne. For den som har krav på pengene er dette den sikreste formen for samskyld.

Proratisk ansvar

Dette kalles også delt ansvar, og innebærer at bare er ansvarlige for en del hver av den aktuelle forpliktelsen. Skyldnernes andeler vil ofte være like, slik at de svarer for like store deler hver. Dette er imidlertid ikke en forutsetning. Det kan for eksempel være aktuelt med ansvar for ulike andeler i et sameie. Denne ansvarsformen er mindre sikker for den som har krav på betaling enn solidaransvar, idet det er kravshavers tap om noen av skyldnerne ikke er i stand til å betale gjelden.

Alternativt ansvar

Denne formen ligner mye på solidaransvaret, ved at den som har krav på gjelden kan velge hvem av skyldnerne han vil gå på. Skyldnerne hefter altså sammen for den totale gjelden. En viktig forskjell på alternativt ansvar og solidaransvar er det at kravshaver mister sitt krav mot de øvrige skyldnerne dersom det viser seg at den han krever gjelden av ikke er i stand til å betale. Denne ansvarsformen er lite brukt i praksis, ettersom den skaper stor usikkerhet for den som har krav på gjelden.

Det kan også forekomme kombinasjoner av disse ansvarsformene.

Når det ikke avtales noen heftelsesform mellom kravshaver og skyldnerne er hovedregelen at solidaransvaret gjelder.

Fri rettshjelp via innboforsikringen

Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.

Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.

Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Osloadvokatene vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.

Har du fått krav eller har krav på grunn av samskyld og solidaransvar?

Kontakt Osloadvokatene ved advokat Svein Wennevik
wennevik@advokat.no eller telefon +47 924 11 010

Relaterte saker: 

Nå kan du bli registrert i et gjeldsregister
Hva må jeg tenke på ved utforming av gjeldsbrev