Når kan sameiet begjære deg utkastet?
Dersom du ikke oppfyller dine plikter som sameier, kan sameiet pålegge deg å selge leiligheten.
Ved kjøp av en andel i et sameie, aksepterer du samtidig de husordensregler som gjelder for sameiet. Sameiestyret følger opp og sanksjonerer brudd på husordensreglene.
Sameieren må gis advarsel
Dersom en sameier til tross for advarsel, vesentlig misligholder sine plikter, kan styret pålegge vedkommende å selge seksjonen. Det er altså et vilkår for å kunne gi salgspålegg at sameieren er advart mot misligholdet, og at misligholdet har fortsatt på tross av advarselen. Den aktuelle sameieren må gis rimelig frist til å bringe misligholdet til opphør. I dommen inntatt i Rt. 2010 s. 476, ble det konkludert med at opphør av misligholdet innen ni dager var tidsnok. Sameieren kunne således ikke bli utkastet. I tillegg til sameiestyret, kan også forretningfører gi slik advarsel.
Det må foreligge vesentlig mislighold
Eierseksjonsloven krever at det foreligger vesentlig mislighold for at sameiet skal kunne begjære deg utkastet. Vilkåret om vesentlig mislighold vil først og fremst være oppfylt der det foreligger fare for ødeleggelse av eiendommen, eller ved plagsom opptreden fra sameieren. Andre forhold som kan medføre vesentlig mislighold er formålsstridig bruk av sameiet, manglende betaling av felleskostnader, brudd på ordensregler, beslagleggelse av fellesarealer mv.
At det er krav om at misligholdet må være vesentlig, innebærer at det kun er i de grovere tilfeller at sameiet kan begjære deg utkastet. Det kreves altså at misligholdet fremstår som et betydelig avvik fra korrekt opptreden, at misligholdet har vart en viss tid, og at styret for øvrig har rimelig grunn til å kreve at vedkommende sameier flytter. Jo grovere misligholdet er, jo mindre krav stilles til varigheten av misligholdet.
Bevis ved utkastelse av sameiet
For at en sameier skal begjæres utkastet, må sameiestyret føre bevis for at det foreligger vesentlig mislighold. Det må eksempelvis foreligge bevis for gjentatte tilfeller av bråk, og/eller flere selvstendige klager.
Kravet til bevis kan anses oppfylt dersom det foreligger politianmeldelser, flere skriftlige klager fra sameierne, og skriftlige klager fra sameiestyret.
Fri rettshjelp via innboforsikringen
Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.
Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.
Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Våre advokater vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.
Har du spørsmål om sameie og rettigheter?
Kontakt Osloadvokatene
ved advokat Heidi Kristin Åsvang
Epost: aasvang@advokat.no eller telefon 930 01 850
Relaterte saker:
Kan du ha dyr i borettslag og sameie?
Urettmessig bruk av sameiehytta