Samboerens rett til å sitte i uskiftet bo
Uskifte for samboere innebærer at en del av arveoppgjøret med avdødes arvinger utsettes, og at gjenlevende samboer overtar visse eiendeler som tilhørte avdøde.
Når har samboeren rett til å sitte i uskifte?
Arveloven § 32 stiller opp vilkårene for at gjenlevende samboer kan sitte i uskiftet bo.
For det første må samboerskapet selvfølgelig bestå ved dødsfallet.
For det andre må gjenlevende enten ha barn med avdøde, ha hatt barn med avdøde, eller vente barn med den avdøde. Samboerne må altså ha felles barn for at gjenlevende samboer skal ha rett til å sitte i uskiftet bo med avdødes eiendeler. Felles barn omfatter både biologiske barn og adoptivbarn. Felles fosterbarn oppfyller imidlertid ikke kravet.
Barnløse samboere har ingen mulighet til å sitte i uskiftet bo. Disse kan imidlertid opprette gjensidig testament, noe som i realiteten vil ligge nært opp til uskifteordningen.
Hvordan skal gjenlevende samboer gå frem?
Det er viktig at den gjenlevende samboeren foretar en nøye vurdering av hvorvidt han/hun ønsker å sitte i uskifte. I en del tilfeller kan uskifte være en god løsning for gjenlevende, men i andre tilfeller kan uskifte fremstå som lite gunstig. Dette på grunn av at gjenlevende blir personlig ansvarlig for avdødes forpliktelser ved opprettelse av et uskiftet bo. Gjenlevende vil med andre ord overta avdødes gjeld. Det er dermed svært viktig å ha oversikt over avdødes gjeld. Er det mer gjeld enn eiendeler i avdødes bo, vil det derfor ikke være gunstig å sitte i uskifte.
For å få oversikt over avdødes gjeld, kan gjenlevende samboer utstede preklusivt proklama. Ved utstedelse av preklusivt proklama vil avdødes kreditorer få en oppfordring til å melde fra om sine krav innen en gitt frist. Dersom kravene ikke meldes inn innen fristen, vil kravene bortfalle. Gjenlevende samboer kan for øvrig kreve opplysninger om avdødes økonomi fra ligningsmyndighetene, banker, forsikringsselskaper mv.
Dersom gjenlevende samboer ønsker å sitte i uskifte, må han/hun sende melding til tingretten med opplysning om navn, alder og oppholdssted for arvingene, innen 60 dager etter dødsfallet. Gjenlevende samboer må også opplyse om egne og avdødes eiendeler.
Hva kan samboeren sitte i uskifte med?
Gjenlevende samboers uskifterett omfatter felles bolig og innbo, samt bil og fritidsbolig som tjente til felles bruk for samboerne. Uskifteretten kan utvides til å omfatte andre eiendeler ved testament. På tilsvarende måte kan uskifteretten begrenses til å omfatte færre eiendeler.
Det som lengstlevende samboer senere blir eier av, og som naturlig hører sammen med eiendelene som er overtatt i uskiftet, vil gå inn i uskifteboet.
Fri rettshjelp i skiftesaker
Du kan ha krav på fri rettshjelp hos Osloadvokatene. Fri rettshjelp innebærer at staten dekker kostnader for advokat. Hvorvidt du har krav på fri rettshjelp beror på om din brutto årsinntekt og nettoformue ligger under en fastsatt grense.
Vi søker om fri rettshjelp for deg. Reglene for fri rettshjelp vil bli gjennomgått med deg i første møte, slik at du kan være trygg på dine advokatutgifter.
Har du spørsmål om uskifte?
Relaterte saker:
Kan jeg sitte i uskiftet bo etter min avdøde ektefelle?