Hentet informasjon om moren på Facebook - sakkyndigerklæring ble fjernet
I en sak Osloadvokatene nylig hadde for domstolene ble en sakkyndigerklæring fjernet.
Grunnen var at materiale sakkyndigerklæring bygget på ble hentet uten samtykke fra morens facebookkonto. Retten anså dette som utilbørlig.
Hentet fra facebook uten samtykke
I saken Osloadvokatene hadde for domstolen bygget sakkyndigerklæringen på informasjon fra morens facebookkonto som var innhentet uten hennes samtykke. Retten anså innhenting av informasjon på denne måten som illojalt og på grensen til det ulovlige og med det utilbørlig.
Sakkyndigerklæring måtte fjernes
Siden materialet var sitert og vist til gjentatte ganger i sakkyndigerklæringen mente retten at det måtte vurderes hvorvidt hele rapporten skulle avskjæres som bevis i saken. På grunn av materialets innhold og art mente retten at slik bruk ville medføre en alvorlig integritetskrenkelse. Den krenkede har krav på beskyttelse mot slik utilbørlig innhenting av informasjon. Det ville også mest sannsynlig vært mulig å fremskaffe de aktuelle opplysningene på en annen og mindre krenkende måte. Moren hadde ikke fått anledning til å imøtegå hele dokumentasjonen. Den ble ikke forelagt retten eller hennes prosessfullmektig før den ble oversendt til sakkyndig. Hun hadde med det ikke fått mulighet til å uttale seg om dokumentasjonen hvilket strider med kontradiksjonsprinsippet. Retten uttalte prinsipielt at ved å tillate å fremlegge slik dokumentasjon vil man kunne risikere å åpne for en type aktivitet fra foreldre som det kan være grunn til å motvirke.
Tungtveiende personvernshensyn
Retten konkluderte med at føring av beviset ville medføre en fortsatt krenkelse av tungtveiende personvern- og rettssikkerhetshensyn som veier tyngre enn prinsippet om fri bevisføring.
Fri bevisføring
Etter tvisteloven er hovedregelen fri bevisføring. Det vil si at du skal kunne føre de bevis du ønsker. Dette er begrunnet i at saken skal være fullstendig opplyst og den skal avgjøres på så korrekt grunnlag som mulig.
Innhentet på utilbørlig måte
Det kan imidlertid gjøres unntak for den frie bevisføringen om bevis er innhentet på utilbørlig måte. Med utilbørlig menes uakseptabelt eller sterkt kritikkverdig. Det er ikke et vilkår at beviset er skaffet ved lovbrudd, men det kan være tilstrekkelig at fremskaffelsen er illojal eller støtende. Om beviset anses som utilbørlig innhentet kan det kun avskjæres i særlige tilfeller. Hvorvidt beviset skal avskjæres må vurderes konkret i den enkelte sak. I vurderingen må hensynet til sakens opplysning veies mot hvor alvorlig krenkelsen ved bruk av beviset er. I barnefordelingssaker veier hensynet til sakens opplysning særlig tungt. Det må av den grunn foreligge en alvorlig krenkelse for at bevis skal kunne avskjæres etter denne unntaksregelen.