Har du blitt sagt opp på jobben? 


Mange arbeidstakere lurer på hva de skal gjøre når de blir sagt opp eller avskjediget fra arbeidsgiveren. Ofte blir arbeidstakeren satt i en vanskelig og uforutsigbar økonomisk situasjon, og da kan det være hensiktsmessig å forhøre seg med en advokat for å få rask og god hjelp.

Ikke sjelden blir arbeidstakere sagt opp eller avskjediget fra sin arbeidsgiver. Dette kan være begrunnet i mange forhold, for eksempel at bedriften har dårlig økonomi og må nedbemanne, eller at arbeidstakeren har begått et pliktbrudd.

Drøftelsesmøte

Det første signalet på at arbeidstakeren kan miste jobben er at det blir avholdt et såkalt drøftelsesmøte. Dette er et møte som er ment å gi arbeidstakeren et forvarsel på hva som kan skje. Her vil arbeidstakeren bli informert om hvorfor arbeidsgiver vurderer å si opp vedkommende, og kan her komme med sin tilbakemelding på dette.

Forhandlinger etter du har blitt sagt opp

I etterkant av drøftelsesmøte vil enten arbeidstakeren bli værende i stillingen sin, eller så vil vedkommende bli oppsagt eller avskjediget. Dersom du som arbeidstaker er uenig i oppsigelsen eller avskjedigelsen er det viktig at du tar grep med en gang. Skulle du ønske å fortsette i stillingen må du kreve forhandlinger med arbeidsgiver så snart som mulig, og normalt innen 2 uker etter at du mottok oppsigelsen/avskjedigelsen.

Etter at forhandlinger er avholdt må du ta rettslige skritt innen 8 uker dersom du ønsker å stå i stillingen til saken er avgjort. Dersom det ikke avholdes forhandlinger må du ta rettslige skritt mot arbeidsgiver innen 8 uker fra du mottok oppsigelsen/avskjedigelsen.

Oppsagt i prøvetiden – 200.000 i erstatning etter hjelp fra Osloadvokatene

Oppsagt i prøvetiden – 200.000 i erstatning etter hjelp fra Osloadvokatene

Oppsagt i prøvetiden? Under prøvetiden er det en utvidet oppsigelsesadgang. Men dette betyr ikke at du er uten rettigheter. Kontakt Osloadvokatene!

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/oppsagt-i-provetiden/

Ofte er det hensiktsmessig å kontakte advokat så snart som mulig etter at du har blitt sagt opp/avskjediget. Da vil du få hjelp til å overholde fristene og til å håndtere prosessen riktig. Normalt er det første man bør gjøre etter å ha mottatt en oppsigelse/avskjedigelse, å kreve forhandlinger med arbeidsgiver. Dette er kostnads- og tidsbesparende og til det beste for alle parter.

Forhandlingsmøte

Vi anbefaler at du medbringer en tillitsvalgt eller advokat i et eventuelt forhandlingsmøte med arbeidsgiver. Advokaten eller den tillitsvalgte har ofte lang erfaring med forhandlinger i arbeidstvister, og de vil kunne hjelpe deg til å oppnå et best mulig resultat ut fra dine behov.

Når du går i forhandlinger er det noen ting du bør ha tenkt gjennom på forhånd. Det første du må tenke gjennom er om du ønsker å stå i stillingen inntil saken er avgjort. Videre må du se på hvilket resultat du ønsker. Må resultatet bestå av et pengebeløp eller kan andre løsninger være aktuelle, for eksempel en god attest og gode referanser, dekning av nødvendige utgifter for å komme seg i jobb, at du får beholde telefon, telefonnummer, laptop etc osv.

Normalt bør dette være tenkt gjennom og vurdert sammen med advokaten/tillitsvalgte før du går i forhandlingsmøtet. Da vil det være lettere å oppnå en rask løsning mellom partene. Ofte vil også arbeidsgiver være villig til å dekke hele eller deler av advokatutgiftene til arbeidstakeren dersom det oppnås enighet under forhandlingene.

I forhandlingsmøtet er det viktig at begge parter forholder seg rolige og saklige og at det ikke kommer personangrep fra noen av sidene. Slike personangrep vil kun bidra til å forsure forhandlingsklimaet, og da vil sjansene for en rask og god løsning reduseres betraktelig.

Dersom partene kommer til enighet i forhandlingsmøtet blir det ofte signert en forliksavtale eller sluttavtale. Dersom partene ikke blir enige blir det kun skrevet en protokoll på at møtet har funnet sted. Denne protokollen skal signeres av begge parter.

Etter forhandlingsmøte

For det tilfellet at partene ikke blir enige, er det viktig for arbeidstakeren å overholde søksmålsfristen slik at man ikke mister kravet sitt. I medhold av arbeidsmiljøloven må man ta ut søksmål innen 8 uker etter at forhandlingene er avsluttet dersom arbeidstakeren ønsker å stå i stillingen. Dersom arbeidstakeren kun ønsker erstatning og oppreisning er søksmålsfristen 6 måneder.

Advokatutgifter

Dersom du har blitt sagt opp eller avskjediget kan du ha rett til fri rettshjelp i form av fritt rettsråd og fri sakførsel. Dette betyr at det offentlig dekker det aller meste av dine advokatutgifter, kun med fradrag for en egenandel. Det er en liten egenandel. For å få fri rettshjelp er det et vilkår at du oppfyller visse økonomiske krav, blant annet knyttet til inntekt og formue. Dersom du ikke oppfyller de økonomiske vilkårene må du betale advokatbistanden selv, og da til den timepris som du avtaler med den advokaten du velger.

Har du blitt sagt opp og trenger advokatbistand?

Relaterte saker:

Oppsigelse i prøvetid – er det lov?
Formkrav til oppsigelse