Rotteangrep i nyinnkjøpt bolig - boligdrømmen ble et mareritt


Hva gjør du når boligdrømmen blir et mareritt?
Ta kontakt med en advokat og krev heving av kjøpet.

En familie i Trondheim oppdaget et omfattende rotteangrep i den nyoppussede boligen de hadde kjøpt. Rottene befant seg i vegger, tak og gulv, og dette medførte stadige lyder fra rotteaktivitet og lukten av døde dyr.

Bolig var angrepet av rotter

Bekjempelse av rottene og utbedring av rotteskadene ville koste halvparten av boligens kjøpesum. Inntatt i kjøpekontrakten var en klausul om at boligen var «solgt som den er». Spørsmålet var om denne klausulen avskjærte kjøpernes adgang til å gjøre misligholdsbeføyelser gjeldende.

På bakgrunn av opplysninger om selgernes forsøk på å begrense rotteaktiviteten, ble det bevist at selgerne hadde positive opplysninger om rotteaktiviteten som ikke ble videreformidlet til kjøperen. Det var tale om informasjon som kjøperen hadde all grunn til å regne med å få, slik at selgeren hadde forsømt sin opplysningsplikt. Opplysninger om rotteangrep ville klart ha påvirket kjøpsavtalen. Kjøperne aldri ville kjøpt boligen med denne kunnskapen, og det var klart at det forelå en mangel etter avhendingsloven § 3-7.

Når kan kjøpet heves?

Det følger av avhendingslova § 4-13 at kjøperen kan heve avtalen dersom mangelen «inneber eit vesentlig avtalebrot». Den sentrale vurderingen knytter seg til om mangelen gir kjøperen rimelig grunn til å fri seg fra avtalen. Her vil sentrale momenter blant annet være mangelens betydning for kjøperen, mangelens karakter og omfang, om selgeren kan bebreides for mangelen, og om heving er nødvendig for å gjenopprette balansen i avtaleforholdet. Heving tillates normalt bare der andre misligholdsbeføyelser ikke er tilstrekkelige.

For familien i Trondheim utgjorde rotteproblematikken et så betydelig ubehag at den medførte psykiske problemer for familien. Størrelsen på utbedringskostnadene talte også for at kjøperne hadde rimelig grunn til å fri seg fra avtalen. De psykiske påkjenningene i kombinasjon med de omfattende utbedringskostnadene, oppfylte klart vilkåret om «vesentlig avtalebrot» i avhendingslova § 4-13. Familien fikk dermed heve kjøpet av boligen.

Reklamer så fort som mulig

Mange opplever at boligdrømmen blir et mareritt. Fukt-, råte- og soppskader er vanskelig å oppdage på visning, og mange får boligdrømmen knust når de oppdager skadene og dets omfang etter overtakelse av boligen. Advokatens beste råd er å reklamere overfor selgeren så fort som mulig, og deretter kartlegge omfanget av skadene ved hjelp av en sakkyndig. Etter en sakkyndig vurdering av skadens omfang, vil advokaten ha bedre forutsetninger for å vurdere om du bør fremsette krav om prisavslag eller heving, evt. erstatning.

Ta kontakt med advokat

Vår erfaring er at det ofte er nødvendig med bistand fra advokat i en boligtvist. Opplever du problemer med boligen du har kjøpt kan våre advokater rådgi deg som hvordan du bør gå frem. Vi kan også bistå ved utenrettslige tvisteløsningsorganer, forhandlinger og ved en eventuell rettslig behandling av saken.

Ta kontakt med en av våre advokater med én gang du oppdager en mangel ved boligen. Da kan vi hjelpe deg med å avbryte reklamasjons- og foreldelsesfrister, og å innhente den dokumentasjonen som vil være nødvendig i saken.

Vi hjelper deg også med å søke om rettshjelpdekning hos forsikringsselskapet ditt dersom du har innboforsikring eller annen forsikring som dekker kostnadene med din sak.

Relaterte saker:

Oppdaget saltutslag på badet, som viste seg å være omfattende fuktskader
Fikk millionerstatning for museskader