Den rettslige virkningen av et prisoverslag


Har entreprenøren eller håndverkeren avgitt et prisoverslag, kan ikke den endelige kontraktssummen overstige den oppgitte prisen vesentlig, og høyst med 15%.

Det er derfor svært viktig å ha kjennskap til hva som skal til for at en prisopplysning anses som et prisoverslag i lovens forstand.

Bustadsoppføringslova og håndverkertjenestelova

For en forbruker som opplever at den endelige kontraktssummen vesentlig overstiger det opprinnelige beløpet, vil denne regelen få stor betydning. Er det gitt prisopplysninger som anses å være et prisoverslag i lovens forstand, kan altså ikke kontraktssummen overstige det opprinnelige beløpet med mer enn 15%. Det avgjørende vil være hvorvidt opplysningene gitt av entreprenøren eller håndverkeren utgjør et prisoverslag i lovens forstand.

Bustadsoppføringslova og håndverkertjenesteloven opererer begge med en viktig regel for å beskytte forbrukerne.

  • Bustadsoppføringslova kommer til anvendelse ved oppføring av nye boliger, ved store påbygg og ved totalrehabiliteringer.
  • Håndverkertjenesteloven kommer til anvendelse ved mindre ombygninger, og typiske håndverkertjenester, for eksempel reparasjon, vedlikehold og installasjoner.

Begge lovene er ufravikelige til gunst for forbrukeren. Dette betyr at det ikke kan avtales vilkår som stiller forbrukeren dårligere enn det som følger av loven.
Bustadsoppføringslova § 41 tredje ledd:

Dersom entreprenøren har gjeve eit prisoverslag, skal vederlaget ikkje overstige den oppgjevne summen vesentleg, og høgst med 15 prosent.

Hovedregel: Opplysninger om pris er prisoverslag

Høyesterett har nylig konstatert at prisopplysninger som entreprenøren eller håndverkeren gir forbrukeren, og som ikke er å anse som en fast pris, som en klar hovedregel anses som et prisavslag. Dette innebærer at det har formodningen mot seg at en prisopplysning i en kontraktssituasjon bare er en uforpliktende prisantydning. Skal opplysningen anses uforpliktende, kreves det isåfall sterke bevis.

I vurderingen av hvorvidt opplysningen skal anses som et prisoverslag eller som ikke-bindende opplysninger, har Høyesterett angitt noen momenter som kan være av betydning. For det første kan prisangivelsens karakter får betydning ved vurderingen, typisk om beløpet er oppgitt muntlig eller skriftlig. Et skriftlig oppgitt beløp vil lettere anses som et prisoverslag enn en muntlig opplysning. Videre vil det være av betydning i hvilken grad arbeidets omfang har vært avklart ved prisangivelsen, og partenes holdning under arbeidets utføring.

Prisopplysninger som ikke er bindende

Ofte vil entreprenøren eller håndverkeren ha behov for å kunne komme med opplysninger som ikke er bindende. Dersom entreprenøren eller håndverkeren ikke ønsker å bli bundet av prisopplysningen, vil det enkleste være å ta et uttrykkelig forbehold om dette. Forbeholdet må isåfall være klart og tydelig for forbrukeren. Entreprenøren vil i alle tilfeller ikke bli bundet av opplysningen «i tilfeller hvor forbrukeren ikke med rimelighet kan basere forventninger om hva et arbeid vil koste på opplysningen», jf. HR-2016-761-A. Dette kan være tilfellet når entreprenøren gir løse antakelser om hva et visst type arbeid koster, eller raske og ufullstendige beregninger basert på erfaringer.

Relaterte saker:

Når timeantallet fra byggmester er unormalt høyt
Nesten tredoblet regning for elektroarbeid