Radon i nyinnkjøpt bolig - fikk erstatning og hevet kjøpet


En boligkjøper oppdaget at radonnivået i huset var høyere enn maksimumsgrensen. Borgarting lagmannsrett la til grunn at dette utgjorde en alvorlig mangel.

I det aktuelle huset ble nivået på radon målt til 1070 bq/m3 i sokkeletasjen (utleiedel) og 250 bq/m3 i første etasje.

Usikker og kostbar utbedring

Radonnivået var høyt selv om det var igangsatt kompenserende tiltak i form av permanente vifter i boligen. Det ble antatt at hulrom under huset, sammen med relativt tette masser inn mot sålefundamentene var årsaken til den betydelige radon-forekomsten i huset. Gulvet hadde omfattende setningsskader som økte gassens tilgang. Det var heller ikke påvist noen plastfolie, membran eller annen radonsperre.

Hvilke tiltak som kunne begrense radon-forekomsten var usikkert. Det var dermed også usikkerhet knyttet til kostnader ved en eventuell utbedring. Lagmannsretten la til grunn at den ovennevnte årsaken til problemet innebar at det måtte foretas en omfattende utbedring av blant annet fundamentering og drenering. Dette ville beløpe seg til minst 700 000 kroner.

En alvorlig mangel

Lagmannsretten la til grunn at radonnivået utvilsomt utgjorde en mangel. Retten uttalte at:

Grunnet den faren radon kan medføre for liv og helse, anses også det så vidt høye radonnivået som en alvorlig mangel. I denne sammenhengen vektlegges særlig at boligen er markedsført og solgt med utleiedel i sokkelen, der det er målt 1070bq/m3. Det er en bevismessig svakhet at det ikke er beregnet årsmiddelverdi, som er utgangspunktet for nåværende tiltaks- og maksimumsgrenser. Nivået, spesielt i underetasjen, er imidlertid så høyt at det ligger markant over akseptabel verdi selv om en årsmiddelverdi vil kunne bli en god del lavere.

Dette, sammenholdt med at det også var mangler ved fundamentering og drenering, ga kjøperne hevingsrett og erstatning på 430 000,-.

Hva er radon?

Radon er en giftig og kreftfremkallende gass som siver opp gjennom berggrunnen. Gassen er den nest hyppigste årsaken til lungekreft (etter røyking), og den anslås å forårsake rundt 300 dødsfall hvert år i Norge.

Statens strålevern anbefaler så lave radonnivåer som mulig, og innenfor anbefalte grenseverdier. På domstidspunktet (2009) var tiltaksgrensen på 100bq/m3. Overstiges denne grensen i ett eller flere oppholdsrom bør det iverksettes tiltak for å redusere radonnivået. Maksimumsgrenseverdien er 200bq/m3. Radonnivået bør alltid være lavere enn dette nivået.

Tiltaksgrensen og maksimumsgrenseverdien er forskriftsfestede krav for utleieboliger, jf. strålevernforskriften § 6 femte ledd.

Ta kontakt med Osloadvokatene

Vår erfaring er at det ofte er nødvendig med bistand fra advokat i en boligtvist. Opplever du problemer med boligen du har kjøpt kan våre advokater rådgi deg som hvordan du bør gå frem. Vi kan også bistå ved utenrettslige tvisteløsningsorganer, forhandlinger og ved en eventuell rettslig behandling av saken.

Ta kontakt med en av våre advokater med én gang du oppdager en mangel ved boligen. Da kan vi hjelpe deg med å avbryte reklamasjons- og foreldelsesfrister, og å innhente den dokumentasjonen som vil være nødvendig i saken.

Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.

Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.

Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Våre advokater vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.

Har du kjøpt bolig med påvist radon og vil reklamere?

Kontakt Osloadvokatene
ved advokat Heidi Kristin Åsvang
Epost: aasvang@advokat.no eller telefon 930 01 850

Relaterte saker:

Nyoppusset leilighet var angrepet av rotter
Når kan du heve boligkjøpet