Oppsigelsesvern ved sykdom


Et grunnleggende krav i arbeidsmiljøloven er at en oppsigelse skal være «saklig begrunnet» i enten virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold.

Som hovedregel utgjør ikke sykdom en saklig begrunnelse for oppsigelse av arbeidstaker. Dette følger uttrykkelig av arbeidsmiljøloven § 15-8 (1) hvor det bestemmes at en oppsigelse en arbeidstaker mottar som begrunnes i sykefravær før vedkommende har vært syk i 12 måneder, er ugyldig. Hensynet bak denne regelen er at en syk arbeidstaker har et særlig oppsigelsesvern.

Arbeidsgiver pålegges en streng bevisbyrde

En oppsigelse som finner sted i tidsrommet fra arbeidstaker har blitt syk og før vedkommende har vært syk i 12 måneder skal etter arbeidsmiljøloven antas å ha sin grunn i sykefraværet. Dette betyr at det presumeres at oppsigelsen skyldes sykdommen. Arbeidsgiveren må derfor påvise med overveiende sannsynlighet at oppsigelsen ikke skyldes arbeidstakers sykefravær, for at oppsigelsen skal være gyldig. At det stilles krav om overveiende sannsynlighet viser at bevisbyrden for arbeidsgiver er særlig streng.

Arbeidsgiver plikter å utarbeide en oppfølgingsplan

Når en arbeidstaker blir syk plikter arbeidsgiver i samråd med arbeidstaker etter arbeidsmiljøloven § 4-6 (3) å utarbeide en oppfølgingsplan, med mindre dette er åpenbart unødvendig. Hensikten med en slik oppfølgingsplan er at arbeidstakeren så raskt som mulig skal kunne komme tilbake i arbeidet. Dersom det ikke er blitt utarbeidet en slik oppfølgingsplan for tilbakeføring til arbeidet, og arbeidstakeren mottar en oppsigelse mens han eller hun er syk, kan dette være et forhold som tilsier at oppsigelsen er usaklig. Arbeidsgiveren utviser i en slik situasjon manglende vilje til å få arbeidstakeren tilbake i arbeidet, og det vil da presumeres at oppsigelsen er begrunnet i sykefraværet.

Arbeidsmiljøloven er ufravikelig vedrørende oppsigelsesvern

Dersom det følger av ansettelseskontrakten at arbeidstakeren kan sies opp i en sykdomsperiode, kan dette være et forhold arbeidsgiver fremholder for å vise at oppsigelsen er gyldig. Som arbeidstaker er det viktig å være klar over at det ikke adgang til å begrense arbeidstakers oppsigelsesvern mot usaklig oppsigelse gjennom ansettelseskontrakten. Dette fordi arbeidsmiljøloven ikke kan fravikes til ugunst for arbeidstaker. At arbeidskontrakten fastsetter at arbeidstakeren kan sies opp i en sykdomsperiode vil derfor ikke være avtalerettslig bindende.

Erstatning for usaklig oppsigelse

Det følger av arbeidsmiljøloven § 15-12 (2) at en arbeidstaker kan kreve erstatning for usaklig oppsigelse. Dersom vilkårene for erstatning foreligger vil retten fastsette erstatningen ut i fra det den finner rimelig under hensyn til «det økonomiske tap, arbeidsgivers og arbeidstakers forhold og omstendighetene for øvrig».

Osloadvokatene hjelper deg

Reglene i arbeidsmiljøloven kan være både kompliserte og uklare. I mange situasjoner vil det derfor være helt avgjørende med bistand fra en advokat.

I både avskjeds- og oppsigelsessaker kan du som arbeidstaker ha krav på fri rettshjelp. Fri rettshjelp innebærer at staten dekker kostnader for advokat. Hvorvidt du har krav på fri rettshjelp beror på om din brutto årsinntekt og nettoformue ligger under en fastsatt grense.
Les mer om fri rettshjelp

Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Vi vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.

Kontakt Osloadvokatene om du har spørsmål om oppsigelsesvern ved sykdom

Kontakt advokat Kjersti Bolstad 
Telefon 905 93 204, epost kjersti.bolstad@advokat.no

Relaterte saker:

Oppsigelse i prøvetid – hva er mine rettigheter?
Når er en oppsigelse gyldig