Oppsigelse i prøvetiden var ikke gyldig 


Det er svært vanlig å avtale at det gjelder prøvetid i de første 6 månedene av arbeidsforholdet. Prøvetiden er til for at både arbeidstaker og arbeidsgiver skal finne ut om de passer sammen.

Både arbeidsgiver og arbeidstaker har adgang til å bringe arbeidsforholdet til opphør i prøvetidsperioden. En oppsigelse i prøvetiden fra arbeidsgivers side må imidlertid tilfredsstille visse krav for å være gyldig. Arbeidstakeren har med andre ord et oppsigelsesvern også i prøvetidsperioden. Dette vernet er likevel svakere enn utenfor prøvetidsperioden.

For at en oppsigelse fra arbeidsgiver skal være gyldig i prøvetiden må den være begrunnet i arbeidstakerens tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet. En oppsigelse som er begrunnet i andre forhold ikke vil være gyldig.

Arbeidstaker må få opplæring og oppfølging for at en oppsigelse skal være gyldig

I vurderingen av om en oppsigelse i prøvetiden er berettiget, må det tas høyde for at en nyansatt vil ha behov for en tilpasnings- og opplæringsperiode. Dersom arbeidstakeren ikke får den nødvendige opplæring og oppfølging for å komme inn i arbeidssituasjonen, vil en oppsigelse begrunnet med manglende tilpasning eller faglig dyktighet kunne være ugyldig.  

Krav til saksbehandling ved oppsigelse i prøvetiden

Ved oppsigelse i prøvetiden stilles det samme krav til saksbehandling som ved øvrige oppsigelser. Dette innebærer blant annet at drøftelsesmøte skal gjennomføres, og at oppsigelsesbrevet må være formgyldig.

Viste liten arbeidsinnsats – ble sagt opp

I en sak som nylig var oppe for Eidsivating lagmannsrett ble en oppsigelse gitt i prøvetiden ansett for å være ugyldig. En kvinne hadde blitt ansatt som selger i et lite firma. Hun mottok fra ledelsen en advarsel om at hennes arbeidsinnsats og samarbeid med kollegaene ikke var tilfredsstillende. Noen uker senere ble hun oppsagt. I oppsigelsen ble det vist at aktivitetsnivået hennes ikke var høyt nok og at hun viste en dårlig innstilling.

I oppsigelsesbrevet var det vist til at kvinnen hadde vist for liten arbeidsinnsats ”med påfølgende dårlige resultater” og at hun hadde vært vanskelig å samarbeide med ”på grunn av dårlig innstilling og mangelfull og sen rapportering”. Denne oppsigelsen ga etter rettens mening et usikkert utgangspunkt for å kontrollere om det var bevismessig dekning for de konkrete omstendighetene som selskapets avgjørelse bygget på. Dette viser at en oppsigelse som blir gitt i prøvetiden ikke må være for generelt formulert, og må vise til forhold som kan kontrolleres i etterkant.

Oppsigelse i prøvetiden var ikke gyldig

Ved vurderingen av om oppsigelsen var ugyldig ble det i tillegg uttalt at det ikke forelå holdepunkter for at bedriften hadde gjennomført noen former for tiltak etter advarselen hadde blitt gitt. Dette måtte etter rettens mening gå utover arbeidsgiver, idet en ansatt bør ha fått klar beskjed om hvordan hun bør forbedre seg før en eventuell oppsigelse gis.

Oppsigelsen ble kjent ugyldig og kvinnen fikk medhold i sitt krav på erstatning. Erstatningen ble skjønnsmessig utmålt til 100 000,-.

Har du spørsmål om oppsigelse i prøvetiden? 

Kontakt Osloadvokatene ved advokat Kjersti Bolstad
Telefon 905 93 204, epost kjersti.bolstad@advokat.no

Relaterte saker:

Hvilke regler gjelder for prøvetid i arbeidsmarkedet?
Formkrav til oppsigelse