Oppsigelse ved brudd på lojalitet
Et arbeidsforhold forutsetter lojalitet og et tillitsforhold mellom partene, og arbeidstaker har en helt generell forpliktelse til lojalt å fremme arbeidsgivers interesser.
Denne plikten kalles gjerne arbeidstakers lojalitetsplikt. Lojalitetsplikten kommer ikke til uttrykk i lovgivningen, men følger av ulovfestet rett. Lojalitetsplikten kan defineres som arbeidstakers lojale oppslutning om arbeidsgivers interesser så lenge arbeidsforholdet består. Dersom det oppstår interessekonflikt mellom arbeidstakers og arbeidsgivers interesser følger det altså av lojalitetsplikten at arbeidstakeren plikter å fremme arbeidsgivers interesser. Arbeidstakers brudd på lojalitet kan danne grunnlag for oppsigelse eller avskjed.
Ulike forhold kan lede til brudd på lojalitetsplikten
Et eksempel er arbeidstakers utøvelse av konkurrerende virksomhet. Å starte eller tiltre stilling i en konkurrerende virksomhet mens arbeidsforholdet består vil gjerne oppfattes som illojalt og dermed utgjøre brudd på lojalitetsplikten.
Hvorvidt utøvelse av konkurrerende virksomhet utgjør et brudd på lojalitetsplikten kan noen ganger være uklart. Hvor den konkurrerende virksomheten påfører arbeidsgiveren et tap vil det som regel foreligge brudd på lojalitetsplikten som kan danne grunnlag for oppsigelse eller avskjed. Hvor virksomheten ikke er i direkte konkurranse med arbeidsgivers virksomhet vil det derimot ikke være gitt at lojalitetsplikten er brutt. Det kan videre oppstå vanskelige grensespørsmål hvor den konkurrerende virksomheten er i planleggingsfasen, og arbeidstaker har tatt kontakt med arbeidsgivers kunder og ansatte mv.
Arbeidstakere som ytrer seg negativt om bedriften
Arbeidstakere som ytrer seg negativt om bedriften kan også oppfattes som illojalt overfor arbeidsgiver. I utgangspunktet har arbeidstakere ytringsfrihet som enhver annen, og dermed rett til å ytre seg kritisk om bedriften. Lojalitetsplikten setter likevel en grense for hva arbeidstakeren kan uttale seg om, og brudd kan dermed danne grunnlag for oppsigelse eller avskjed. En dom avsagt av Oslo tingrett er et eksempel på dette. Saken gjaldt en arbeidstaker som ble oppsagt i etterkant av at han hadde skrevet på facebook og twitter at lederne hans var udugelige. Spørsmålet for retten var om oppsigelsen var gyldig. Dette ble besvart bekreftende.
Andre forhold som kan utgjøre brudd på lojalitetsplikten
Andre forhold som kan utgjøre brudd på lojalitetsplikten er kopiering, tyveri og overtakelse av arbeidsgivers materiale.
Kravet til lojal opptreden overfor arbeidsgiver interesser vil være strengere dersom det er snakk om ledere eller personer i høye stillinger. For en overordnet som har kontrolloppgaver kan for eksempel det å se gjennom fingrene med overtredelser fra de underordnedes side, utgjøre et brudd på lojalitetsplikten. Likedan vil det være kritikkverdig om en overordnet arbeidstaker ga underordnede pålegg om å gjøre noe urettmessig.
Lojalitetskravet i oppsigelsestiden
Lojalitet gjelder også i oppsigelsestiden. Arbeidstakeren kan for eksempel ikke aktivt påvirke arbeidsgiverens kundekrets i oppsigelsestiden med henblikk på å få kundene til å plassere fremtidige oppdrag hos seg i den nye virksomheten.
Har du spørsmål om oppsigelse ved brudd på lojalitet?
Kontakt Osloadvokatene ved advokat Kjersti Bolstad
Telefon 905 93 204, epost kjersti.bolstad@advokat.no
Relaterte saker: