Hadde selger opplysningsplikt om multimur som kunne indikere fukt?


Boligen ble overtatt i juni 2012, og kjøpesummen var 10 550 000. I taksten var det kun angitt en grunnmur i betong på støpt plate.

Kjøperne av en 27 år gammel enebolig krevde prisavslag for unnlatte opplysninger om at ytterveggene i kjelleren bestod av en såkalt multimur.

Hva er multimur?

Multimur ble på 80-90 tallet brukt som innerforskaling under oppføring av grunnmurer. Multimur består av gipsplater som er montert på trebindingsverk hvor kjernen er isolert med polyuretanskum. Byggemåten er i dag forlatt grunnet høyere risiko for fukt-, mugg- og råteskader.

Lagmannsretten: Multimur indikerer risiko for fukt og sopp

Lagmannsretten la til grunn at multimurkonstruksjonen er et faktisk forhold som indikerer risiko for fukt og sopp som må eller bør fjernes. Spørsmålet for lagmannsretten var om selgeren hadde kjennskap til multimurkonstruksjonen, og om kjøperne hadde grunn til å regne med å få opplysninger om dette.

Selgers kunnskap om multimurkonstruksjonen

Lagmannsretten konkluderte med at selgeren personlig ikke hadde kjennskap til multimuren. Selgeren hadde kun bodd i huset over en kortere periode, og det var klart at hun ikke hadde merket særskilte negative kjennetegn ved veggene.

Derimot mente lagmannsretten at takstmannnen burde hatt kjennskap til multimuren. Kjøperne ble forevist taksten forut for avtaleinngåelsen, og dette engasjementet mellom takstmann og selger ga grunnlag for å identifisere selgeren med taktsmannens kunnskap og de opplysninger han ga i taksten. Dette innebar altså at selgeren ble antatt å ha den samme kunnskapen som takstmannen. Det var med andre ord ikke av betydning at selger personlig ikke hadde kjennskap til multimuren.

Opplysningene i taksten

Lagmannsretten la til grunn at beskrivelsen av grunnmuren ikke direkte var uriktig. Lagmannsretten bemerket imidlertid at taksten var ufullstendig, i den forstand at kjøpere av et hus inneholdende en multimur, har grunn til å regne med å bli informert om dette.  Selv om det bare var avgitt en takst og ikke en tilstandsrapport, pekte lagmannsretten på at det forelå forhold som medførte at det forelå mislighold av opplysningsplikten. Det var for det første påfallende for lagmannsretten at ytterveggene i kjelleren bare hadde en henvisning til betong, og ingen beskrivelse av hva som var på innsiden av betongen. For det andre forelå det grundige opplysninger om de andre ytterveggene som ikke besto av en slik multimurkonstruksjon. For det tredje pekte lagmannsretten på at det forelå flere forhold som tilsa at takstmannen måtte ha kjennskap til at den aktuelle ytterveggen besto av en såkalt multimur. Disse forholdene medførte altså at opplysningsplikten var misligholdt.

Kjøperne skulle blitt orientert

Lagmannsretten konkluderte derfor med at kjøperne skulle blitt orientert om at det var en nærliggende mulighet for og/eller høy grad av sannsynlighet for at ytterveggen besto av multimur. En slik opplysning ville gitt kjøperne en oppfordring til å foreta nærmere undersøkelser av boligen. Unnlatelsen av å omtale multimur i taksten utgjorde således en mangel etter avhendingsloven § 3-7. Kjøperne ble dermed tilkjent et prisavslag på 521 000 kroner.

Ta kontakt med Osloadvokatene

Vår erfaring er at det ofte er nødvendig med bistand fra advokat i en boligtvist. Opplever du problemer med boligen du har kjøpt kan Osloadvokatene rådgi deg som hvordan du bør gå frem. Vi kan også bistå ved utenrettslige tvisteløsningsorganer, forhandlinger og ved en eventuell rettslig behandling av saken.
Ta kontakt med Osloadvokatene med én gang du oppdager en mangel ved boligen. Da kan vi hjelpe deg med å avbryte reklamasjons- og foreldelsesfrister, og å innhente den dokumentasjonen som vil være nødvendig i saken.

Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Osloadvokatene kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.

Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.

Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Våre advokater vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.

Har du kjøpt bolig med multimur uten å ha fått opplysninger?

Relaterte saker:

Fikk 90 000,- i erstatning for dårlig malerarbeid
Mangelfull parkettlegging
Erstatning for mangelfull steinlegging