Oppløsning av sameie - hvordan går du frem


Mange opplever at sameieforholdet ikke lenger fungerer, eller det oppstår et behov for å frigjøre kapital.

I slike tilfeller kan oppløsningsretten fungere som en sikkerhetsventil for en sameier som har behov for å komme ut av sameieforholdet. Her er det sentralt at sameierens rett til oppløsning gjelder uavhengig av årsaken til at sameieren vil ut av sameieforholdet.

Oppløsning av sameie

Det kan være mange grunner til at et sameieforhold opphører. Det er relativt vanlig at det foreligger en avtale mellom sameierne om at eiendommen etter et visst antall år skal selges. Arv av andeler er også en årsak til opphør av sameieforhold. Det forekommer oftest at sameieforhold oppløses på fredelige måter som følge av enighet om salg. I visse tilfeller fremstår opphør av et sameie som mer problematisk. Dette kan resultere i at en part blir tvangsutløst, eller at hele sameiet oppløses.

Oppløsning etter sameieloven

Oppløsningsretten er regulert i sameieloven § 15. Utgangspunktet er at enhver sameier kan kreve oppløsning av sameiet til enhver tid. Denne retten er uavhengig av hva sameiet er verd, og uavhengig av hvor stor part vedkommende har. Oppløsning vil særlig være aktuelt i tilfeller hvor salg ikke kommer på tale. Salg av eierandel vil ofte være lite praktisk, som følge av at det er lite attraktivt for en kjøper å måtte dele sameiegjenstanden med andre. Dette medfører at en sameier som ønsker seg ut av sameieforholdet, kan være bedre tjent med å begjære sameiet oppløst.

Varsel med rimelig frist

Det er som nevnt ikke krav om at det må foreligge noen rimelig grunn for oppløsningen. Det eneste vilkåret er at det gis varsel med rimelig frist til medeierne, jf. sameieloven § 15 første ledd. Hva som ligger i «rimelig frist» vil avhenge av de konkrete forholdene i saken. Som eksempel kan nevnes at det kreves en lengre frist dersom begjæringen blir fremsatt rett før sommersesongen i et sommerhus-sameie, i motsetning til fremsettelse av begjæringen i høstmånedene.

Naturaldeling eller salg

Hovedregelen er at oppløsning skal skje ved naturaldeling. Men dersom eiendommen ikke kan deles «utan skade» vil sameieforholdet oppløses ved tvangssalg. Dersom oppløsningen må skje ved salg, kan enhver sameier by på eiendommen. Sameieren vil da ha fortrinnsrett til å få budet sitt antatt. Salgssummen fordeles på den enkelte sameier etter eierbrøken.

Har sameierne avtalt noe annet?

En forutsetning for at oppløsning kan gjennomføres, er at det ikke foreligger avtale mellom sameierne om at oppløsningsreglene ikke skal gjelde, jf. sameieloven § 1 annet ledd. En slik avtale kan ligge til grunn for anskaffelsen, dvs. følge av stiftelsesgrunnlaget. Dette kan også være avtalt på et senere tidspunkt. Den senere avtalen må i så fall være enstemmig.

Fri rettshjelp via innboforsikringen

Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.

Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.

Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Våre advokater vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.

Har du spørsmål om oppløsing av sameie?

Kontakt Osloadvokatene
ved advokat Heidi Kristin Åsvang
Epost: aasvang@advokat.no eller telefon 930 01 850

Relaterte saker:

Kan du ha dyr i borettslag og sameie?
Urettmessig bruk av sameiehytta