Nedgravd oljetank på eiendommen førte til prisavslag 


I en nylig sak for Osloadvokatene fikk kjøper av en enebolig rett til prisavslag på 160 000,- da selger ikke hadde opplyst om at det lå en nedgravd oljetank på eiendommen.

Kort tid etter kjøpet av en enebolig merket kjøperen diesellukt i hagen. Det viste seg at det lå en nedgravd oljetank ved boligens grunnmur.

Lekkasje fra oljetank

Det ble fastslått av takstmann at det var en lekkasje fra tanken og at denne trolig skyldtes rust og korrosjon. Oljetanken var ikke beskrevet i salgsdokumentasjonen. Kjøper hevdet at megler ikke hadde opplyst om nedgravd oljetank. Selgeren hevdet derimot at megleren hadde opplyst om tanken muntlig på visning og ved overtakelse.

Selger måtte bevise at opplysning var gitt

Nemnda uttalte at det var klart at selger kjente til forholdet da tanken var blitt frakoblet i selgers eiertid. At det ligger en gammel, lekkende oljetank på eiendommen med 800 liter olje er en potensielt problem ved eiendommen som enhver kjøper må regne med å få. Oljetanken vil representere en mulig forurensning og er noe kjøperen vil være nødt til å løse.

Dersom kjøper ikke har fått opplysninger om oljetank

Dersom selgeren ikke opplyser om et slikt forhold vil eiendommen etter avhendingsloven være beheftet med en vesentlig mangel. Nemnda uttalte videre at når forholdet ikke er belyst i prospektet eller i salgsdokumenter, er det selgeren som må godtgjøre at han har gitt tilstrekkelige opplysninger utover dette. Da kjøperen hevdet at han ikke hadde fått opplysninger om forholdet, bygget nemnda på at selgeren har bevisbyrden for at tilstrekkelig opplysning var gitt. Nemnda konkluderte med at den tilbakeholdte opplysningen ikke var tilstrekkelig korrigert muntlig på visning. Det forelå med det en mangel ved eiendommen og kjøperen hadde rett til prisavslag for kostnadene ved forsvarlig fjerning av tanken.

Opplysningsplikt etter avhendingsloven

Etter avhendingsloven § 3-7 har eiendommen en mangel dersom kjøperen ikke har fått opplysning om forhold ved eiendommen som selgeren kjente eller måtte kjenne til, og som kjøperen hadde grunn til å regne med å få. Men dette gjelder kun dersom man kan gå ut i fra at det har virket inn på avtalen at opplysning ikke ble gitt.

Osloadvokatenes råd

For å unngå reklamasjon fra kjøper er det viktig å gi fullstendige opplysninger i egenerklæringen ved salg av fast eiendom. Om du har alt på det rene er sannsynligheten liten for å bli møtt med et krav om prisavslag fra kjøper.

Har du kjøpt hus og funnet nedgravd oljetank?


Relaterte artikler