Medvirkning kan medføre bortfall eller reduksjon av retten til erstatning


Retten til erstatning ved skade vil kunne falle bort helt eller delvis ved egen medvirkning.

Hva anses for å være medvirkning i lovens forstand? Og når vil retten til erstatning falle helt bort?

Retten til erstatning kan falle bort ved egen medvirkning

Retten til erstatning vil kunne falle bort, helt eller delvis, som følge av at skadelidte selv har medvirket til skaden. Dette følger av skadeerstatningsloven § 5-1 nummer 1. For at bestemmelsen skal komme til anvendelse stilles det krav til at skadelidte har medvirket ved «egen skyld». I dette ligger det et krav om at skadelidte kan bebreides for skaden. Dette betyr at skaden ville vært unngått eller hindret dersom skadelidte hadde handlet slik han burde.

Mann fikk millionerstatning etter å ha klatret opp på tog

Hvorvidt erstatning for skade skulle reduseres som følge av egen medvirkning var spørsmålet i en nylig avsagt dom fra Høyesterett. En psykotisk mann hadde kommet seg inn på Jernverkets område for togparkering og klatret opp på en togvogn. Han fikk alvorlige skader som følge av elektrisk støt, og måtte amputere begge beina. Høyesterett kom frem til at erstatningen ikke skulle reduseres som følge av egen medvirkning. Dette fordi det var sammenheng mellom skaden og psykosen. Mannens sykdom var dermed avgjørende for at erstatningen for skaden ikke skulle reduseres eller falle bort.

Unntak fra avkortning i erstatningen for barn

Dersom skadelidte på skadetiden ikke har fylt 10 år er det uttrykkelig uttalt i loven at erstatningen ikke skal reduseres eller falle bort som følge av egen medvirkning. Bakgrunnen for dette er at små barn har manglende innsikt til å forstå farer og konsekvenser av sine handlinger. For barn over 10 år må det foretas en konkret vurdering av om egen medvirkning vil kunne medføre avkortning av erstatningsbeløpet. Ved denne vurderingen er alder og modenhet sentralt for hvorvidt erstatningen skal reduseres som følge av egen skyld. Eksempelvis vil det være rimelig at egen medvirkning ikke medfører avkortning i erstatningsbeløpet for et barn som har manglende forståelse for farer sammenlignet med andre jevnaldrende.

Helt eller delvis bortfall av retten til erstatning

Dersom det er konstatert at skadelidte selv har medvirket til skaden er spørsmålet om retten til erstatning skal falle bort helt eller delvis. Dette beror på en skjønnsmessig vurdering. Ved denne vurderingen er skadelidtes atferd og om skadelidte hadde evne til å handle annerledes sentralt. Domstolene kommer relativt sjeldent frem til en full avkortning av erstatningen som følge av skadelidtes egen medvirkning. Rettspraksis viser at en full reduksjon av erstatningsbeløpet er betinget av at skadelidtes medvirkning anses for å være hovedårsaken til skaden.

Ved spørsmål om du har krav på erstatning kan det være nødvendig med bistand fra advokat.

Har du spørsmål om medvirkning og retten til erstatning?

Relaterte saker:

Skadet av bagasjeluke – dekkes det av forsikringen?
Psykotisk mann klatret opp på tog og mistet bena