For høy lønnsutbetaling - må jeg tilbakebetale til arbeidsgiver?
Ved for høy lønnsutbetaling er det ikke sikkert at arbeidsgiver har krav på tilbakebetaling.
Hvorvidt arbeidsgiver har rett til å kreve pengene tilbake ved for høy lønnsutbetaling følger av ulovfestet rett. Høyesterett har i denne sammenheng flere ganger vist til den ulovfestede læren om condictio indebiti. Denne læren går i korte trekk ut på at hvorvidt en har krav på tilbakebetaling beror på en konkret rimelighetsvurdering.
Korreksjonshensynet og oppgjørshensynet
I den konkrete rimelighetsvurderingen er det to hensyn som står mot hverandre. Disse er korreksjonshensynet og oppgjørshensynet. Korreksjonshensynet går ut på at uberettiget overføring av penger skal korrigeres. Oppgjørshensynet bygger derimot på tanken derimot på tanken om at når en betaling har funnet sted bør den anses som endelig slik at mottakeren skal kunne innrette seg etter dette.
Hvilke momenter spiller inn?
Hvilket av de to hensynene som i den enkelte sak veier tyngst beror på en konkret vurdering hvor flere momenter vil spille inn. Hvilke momenter som er relevante følger av et samspill mellom rettspraksis og juridisk teori.
For det første har det betydningen om mottakeren er klar over eller burde være klar over at han eller hun urettmessig har mottatt en pengeytelse. Dersom mottakeren har kunnskap om at pengene ikke skulle vært utbetalt eller burde hatt slik kunnskap er dette et moment som taler for at arbeidstakeren er forpliktet til å tilbakebetale pengene.
Videre har partenes profesjonalitet blitt trukket frem som et relevant moment. Tankegangen er at den av partene som er profesjonell er nærmest til å oppdage at utbetalingen ikke skulle ha skjedd. Ved for for høy lønnsutbetaling vil det gjennomgående være arbeidsgiveren som anses for å være den profesjonelle av partene. Partenes profesjonalitet vil derfor gjerne trekke i retning av at arbeidstakeren ikke er forpliktet til å tilbakebetale lønnen som ikke skulle vært utbetalt.
Ramme hardt
Et annet moment er om krav på tilbakebetaling vil ramme den som har mottatt pengene hardt. Ved for mye utbetalt lønn vil dette momentet kunne komme inn med tyngde. Dette fordi lønn gjerne benyttes til løpende betaling av forbruksutgifter og andre utgifter til livsopphold.
Ytterligere vil tidsmomentet gjerne ha stor betydning for hvorvidt tilbakebetaling kan kreves. Har det gått kort tid fra lønnsutbetalingen fant sted til tilbakebetalingskravet ble fremmet, vil dette tale for at tilbakebetaling er rettmessig. Om det derimot har gått lang tid fra lønnsutbetaling til tilbakebetalingskravet fremsettes vil oppgjørshensynet veie tungt. Når det har gått lang tid fra lønnsutbetalingen har funnet sted til arbeidsgiver oppdager feilen, vil arbeidstakeren gjerne ha innrettet seg på at oppgjøret var endelig.
Forbehold på lønnslipp
I mange tilfeller inneholder lønnsslippen et forbehold om at arbeidstakeren må tilbakebetale ved for mye utbetalt lønn. Dersom det er tatt et slikt forbehold vil det veie tungt ved vurderingen av om det uberettigede beløpet skal tilbakebetales. Bakgrunnen for dette er at et forbehold om tilbakebetaling vil gi arbeidstaker signaler om at lønnsutbetalingen ikke er endelig.
Hvem som er å bebreide for feilen som er oppstått har videre betydning for spørsmålet om tilbakebetaling. Er det arbeidsgiver som er å bebreide vil dette tale mot tilbakebetaling. Dersom det er utbetalt for mye lønn fordi arbeidstakeren for eksempel har sendt inn for mange timer, vil dette tale for at arbeidstakeren er forpliktet til å tilbakebetale beløpet.
Fri rettshjelp via innboforsikringen
Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Osloadvokatene kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.
Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.
Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Våre advokater vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.
Kontakt Osloadvokatene om du har spørsmål om lønnsutbetaling
Kontakt advokat Kjersti Bolstad
Telefon 905 93 204, epost kjersti.bolstad@advokat.no
Relaterte saker:
Krav på overtidsbetaling
Arbeidsgiver måtte betale inntektstap