Hørselsskader som følge av jobben
I de senere år har hørselsrelaterte skader blitt meldt i noe økende grad.
Hørselsskader som følge av eksponering av støy på jobb har vært en av de mest hyppige yrkessykdommer.
Hvilke yrkesgrupper er mest eksponert for hørselsskader?
Statistikken over hvilke yrker som er mest eksponert for støy i arbeidshverdagen viser mekanikere, håndverkere og sveisere på toppen. Tallene viser mellom 172 og 201 antall skadetilfeller for hvert av yrkene i perioden 2002 til 2010. Dette til sammenligning med pleiepersonell og lærere som står oppført med henholdsvis 69 og 37 skadetilfeller. Systemet som FNO bygger sitt tallmaterialet på, slik det også fremgår av rapportens innledning, er avhengig av rapportering fra de enkelte forsikringsselskapene. Dette betinger at skadesakene blir rapportert korrekt. I tillegg er det 2 samlebetegnelser for diverse yrker som er angitt til «Andre yrker» og «UKJENT» som har henholdsvis 382 og 858 rapporterte skadetilfeller. Med dette er det med andre ord en del usikkerheter om hvor nøyaktig og treffende statistikken er.
Mistanke om hørselsskader skal meldes
I artikkel som er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforeningen nr. 20/2014 er det tatt utgangspunkt i meldinger til Arbeidstilsynet i perioden 2005 – 2009. Etter arbeidsmiljøloven § 5-3 har leger meldeplikt om yrkessykdom ovenfor Arbeidstilsynet. Mistanke om sammenheng mellom pasientens øresus eller hørselstap og støy på arbeidsplassen skal meldes, og terskelen for legen å melde bør være lav.
Skal gjennomføres hørselskontroller
Fra rapporten fremgår det at støynivåer mellom 80 dB og 85 dB skal det gjennomføres hørselskontroller for de ansatte for å fange opp tidlige tegn på hørselstap. I tråd med ekspertgruppens arbeid mht. folketrygdlovens regelverk ble støygrensen på 85 db satt. Det vises her til rundskriv i henhold til folketrygdloven § 13-4 1. ledd bokstav d), hvoretter det angis at larm på mer enn 85 desibel ved 8 timers arbeidsdag gjennom en årrekker vil anses å være skadelig. I rapporten kommer det til uttrykk at grensen på 85 dB var satt av økonomiske årsaker.
Mann falt på isen – fikk 1,9 millioner kroner i erstatning
Mann falt på isen – fikk 1,9 millioner kroner i erstatning
Fallulykker er svært utbredt og skade i de tynne nervefibre blir ofte misforstått av helsevesenet. Osloadvokatene bisto da mann fikk 1,9 mill. i erstatning
Under artikkelens konklusjon fremgår følgende;
«Legenes praksis når det gjelder å melde til Arbeidstilsynet, slik den fremgår av meldingene om arbeidsrelatert hørselstap i perioden 2005 – 09 tyder på at tilsynet får for lite informasjon om hørselstap hos kvinner, yngre arbeidstakere (< 40 år) og arbeidstakere i støyeksponerte bedrifter uten bedriftshelsetjeneste. Funnene kan også tyde på at overvåkingen av støyeksponerte med hørselskontroll er mindre effektiv innen varehandel og transport enn innen bygge- og anleggsvirksomhet.»
Ta kontakt med advokat
Har du opplever å ha fått redusert hørsel og eller øresus/ tinnitus som følge av påvirkning for støy på arbeidsplassen, kontakt advokat for videre bistand i erstatningssaken. Under yrkesskadeforsikringsloven og skadeerstatningsloven, skal det gis erstatning for rimelige og nødvendige utgifter for advokatbistand. Som regel setter forsikringsselskapene noen kriterier mht. ansvar. Men det finnes unntak ettersom advokatkostnader i enkelte tilfeller vil være rimelig og nødvendig for å avklare forholdet rundet yrkessykdom eller om det ikke er yrkessykdom.
Har du spørsmål om yrkesrelaterte hørselsskader og erstatning?
Relaterte saker:
Helseplager som følge av støyskader i arbeidslivet
Yrkesskade dekket under sosiale arrangement?