Går selgeren konkurs kan du rette krav mot produsenten


Hva gjør du når du har kjøpt en mangelfull vare og ikke kan rette krav mot selgeren fordi han har gått konkurs?

Direktekrav mot produsent

Dersom du har kjøpt en mangelfull vare og selgeren har gått konkurs, må du rette kravet ditt overfor produsenten, altså selgers tidligere salgsledd.
Dersom du fremsetter et krav mot din selgers tidligere salgsledd, foreligger et direktekrav. Direktekrav er aktuelt dersom misligholdet kan føres tilbake til det tidligere salgsleddet, og ikke selgeren din. Spørsmålet blir om du som kjøper kan fremme et krav direkte mot den som har forårsaket feilen(misligholdet), uten at det foreligger noen kontraktsforhold mellom dere.

Adgangen til å fremsette direktekrav vil øke kjøperens muligheter for å få innfridd kravet sitt.

I visse tilfeller vil direktekrav også være helt nødvendig for at kjøperen skal få innfri kravet sitt. Dette er typisk i situasjoner hvor:

  • Selgeren eksisterer ikke lenger (selskapet er slettet)
  • Selgeren er konkurs
  • Selgeren er utilgjengelig

I slike situasjoner vil adgangen til å fremme direktekrav gi kjøperen en ekstra sikkerhet for kravet sitt.

I tillegg vil et direktekrav mot produsenten ofte være gunstig for kjøper, da produsenten ofte vil være bedre rustet enn selgeren til å håndtere krav fra kjøper.  Produsenten kan for eksempel ha utstyr og kunnskap som selgeren mangler.

Dersom du skal rette et direktekrav mot produsenten(det tidligere leddet), vil selgerens krav mot produsenten, utgjøre rammen for kravet ditt som kjøper.

Lovfestede direktekrav

Retten til å fremme direktekrav er lovfestet på de fleste kjøpsrettslige områder, blant annet i kjøpsloven, avhendingsloven, håndverkertjenesteloven, bustadsoppføringlova og forbrukerkjøpsloven. Dette betyr at du på disse områdene har en lovfestet rett til å fremme direktekrav.

Forbrukerkjøpsloven § 35 :

«Forbrukeren kan gjøre sitt mangelskrav mot selgeren gjeldende mot et tidligere yrkessalgsledd for så vidt tilsvarende krav på grunn av mangelen kan gjøres gjeldende av selgeren eller en annen som ervervet tingen fra det tidligere leddet».

Fri rettshjelp via innboforsikringen

Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak.
Osloadvokatene kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.

Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.
Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen.

Har du spørsmål om konkurs?

Kontakt Osloadvokatene
ved advokat Ahlquist
E-post adam.ahlquist@advokat.no eller telefon 934 84 835

Relaterte saker:

Kjøpt bil med feil og mangler