Selger fraskriver seg ansvar ved boligsalg


Det er blitt vanlig at selgere tar inn i kontrakten ved boligsalg at boligen selges ”som den er”. 

Ved de fleste boligsalg av brukte boliger står det i kjøpekontrakten at boligen selges ”som den er” eller ”as is”. Hva innebærer dette for kjøper?
I utgangspunktet innebærer en bestemmelse i kjøpekontrakten om at boligen selges ”som den er” eller ”as is” at selger har fraskrevet seg alt ansvar for eventuelle feil eller mangler som senere viser seg ved boligen.
Lovgiver har ansett det for å være viktig at kjøpere har visse rettigheter i behold selv om boligen er solgt med en ansvarsfraskrivelse fra selger.

Kan likevel ha krav mot selger

I avhendingsloven er det derfor angitt at boligen kjøper kan ha et krav mot selger i tre ulike situasjoner. Selv om boligen er solgt ”som den er” eller ”as is”.

Den første situasjonen er hvor selger har tilbakeholdt vesentlige opplysninger om eiendommen som det var grunn til å regne med å få for kjøper.
For det andre kan kjøper ha et krav dersom selger har gitt uriktige opplysninger om eiendommen.
For det tredje hvor boligen er i vesentlig dårligere stand enn det kjøper hadde grunn til å regne med.

Opplysningsplikt ved boligsalg

Selger har ingen generell plikt til å opplyse om ethvert forhold ved boligen. En tommelfingerregel er at det bare er de opplysninger som det er uredelig av selger å holde tilbake som vil utgjøre brudd på opplysningsplikten. Dersom det foreligger brudd på opplysningsplikten, vil dette utgjøre en mangel ved boligen selv om den er solgt ”som den er”.Da vil kjøper ha et krav mot selgeren.

Uriktige opplysninger

Dersom selger har gitt uriktige opplysninger om boligen ved salget, vil dette utgjøre en mangel som kan danne grunnlag for krav.

I avhendingslova § 3-9 angis det at boligen har en mangel, dersom den er i vesentlig dårligere stand enn det kjøperen hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene ellers. Dette betyr at kjøper kan ha et krav mot selger dersom det er et vesentlig avvik mellom boligens faktiske tilstand og den tilstand kjøper hadde grunn til å vente at boligen ville være i.

Bestemmelsen har blitt påberopt i en rekke saker for domstolene. Domstolene har vektlagt ulike momenter i vurderingen av om boligen er i vesentlig dårligere stand. Boligens alder vil blant annet stå sentralt. Dersom det dreier seg om en eldre bolig skal det ofte relativt mye til for at kjøper vinner frem med at boligen er i vesentlig dårligere stand enn han hadde grunn til å regne med.

Kontakt Osloadvokatene ved tvist om boligsalg

Vår erfaring er at det ofte er nødvendig med bistand fra advokat i en boligtvist. Opplever du problemer med boligen du har kjøpt, kan Osloadvokatene rådgi deg hvordan du bør gå frem. Vi hjelper også ved utenrettslige tvisteløsningsorganer, forhandlinger og ved en eventuell rettslig behandling av saken.
Kontakt Osloadvokatene med én gang du oppdager en mangel ved boligen. Da kan vi hjelpe deg med å avbryte reklamasjons- og foreldelsesfrister. Vi vil også innhente den dokumentasjonen som vil være nødvendig i saken.

Har du spørsmål om ansvar ved boligsalg? 

Kontakt Osloadvokatene 

Relaterte saker:

Fikk millionerstatning etter museskader ved boligkjøp
Fikk erstatning for saltutslag på bad