Omfattende forurensning i grunnen - brudd på opplysingsplikten?
Kjøperen av en eiendom hadde ikke fått opplysninger om omstendigheter ved eiendommen som selgeren «kjente eller måtte kjenne til», og som kjøperen hadde grunn til å regne med å få.
Saken gjaldt krav om erstatning etter kjøp av fast eiendom, for mangler i form av forurensning i grunnen. Det hadde vært drevet industri på tomten i mer enn hundre år, og dette resulterte i omfattende forurensning i grunnen. Det hadde blitt foretatt undersøkelse med etterfølgende rapport av grunnforholdene noen år før salget, og spørsmålet var dermed hvorvidt selgeren hadde kjennskap til forurensningen og således hadde brutt opplysningsplikten.
Selv om eiendommen var solgt som det er, vil det likevel foreligge en mangel dersom kjøperen ikke har fått opplysninger som selgeren «kjente eller måtte kjenne til», og som kjøperen hadde grunn til å regne med å få, dersom unnlatelsen av å gi opplysninger kan ha hatt innvirkning på avtalen.
Når inntrer opplysningsplikten?
Det var enighet om at den utelatte opplysningen om forurensnings-rapporten utgjorde en mangel, dersom det kunne legges til grunn at kravet til kunnskap hos selger var oppfylt. Spørsmålet var dermed hvorvidt kravet til kunnskap var oppfylt.
Skulle hatt kjennskap til rapporten
Retten la vekt på at forarbeidene legger til grunn at opplysningsplikten skal inntre der det ikke foreligger noen rimelig grunn for å være uvitende. Det kan altså foreligge en mangel selv om det er helt på det rene at selgeren ikke positivt hadde kunnskap om forholdet. Det er imidlertid ikke tilstrekkelig for å konstatere mangel at selgeren «burde ha kjent til» forholdet. Retten mente at det ikke forelå noen rimelig grunn til at selger ikke skulle ha kunnskap om rapporten.
«Det står ikke for meg som et rimelig resultat i forhold til omverdenen at kunnskap om et selskaps faste eiendom, uavhengig av de konkrete omstendigheter, skal kunne anses forsvunnet fra selskapet som følge av skifte av eiere, styre eller administrativ ledelse.»
Dommen illustrerer dermed at opplysningsplikten slår inn også der det er på det rene at selgeren ikke hadde kunnskap om forholdet. Det er tilstrekkelig at det ikke foreligger noen rimelig grunn for selgerens uvitenhet.
Ta kontakt med Osloadvokatene
Vår erfaring er at det ofte er nødvendig med bistand fra advokat i en boligtvist. Opplever du problemer med boligen du har kjøpt kan Osloadvokatene rådgi deg som hvordan du bør gå frem. Vi kan også bistå ved utenrettslige tvisteløsningsorganer, forhandlinger og ved en eventuell rettslig behandling av saken.
Ta kontakt med Osloadvokatene med én gang du oppdager en mangel ved boligen. Da kan vi hjelpe deg med å avbryte reklamasjons- og foreldelsesfrister, og å innhente den dokumentasjonen som vil være nødvendig i saken.
Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Osloadvokatene kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.
Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.
Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Vi vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.
Har selger ikke oppfylt sin opplysningsplikt?
Relaterte saker:
Mangelfull rehabilitering
Oppdaget feil og mangler på bolig etter tre år