Barnets egne mening betyr mye i foreldretvister


I dagens samfunn er det mange familier som opplever samlivsbrudd. Dette går spesielt hardt utover barna i familien.

Alle som er involvert i foreldretvister skal ha barnets beste for øyne. Det er dette hensynet som er det grunnleggende i barneloven, og i alle prosesser som omhandler barn. Her vil også barnets egen mening spille inn.

Hvor mye har barnets mening å si i foreldretvister

Foreldrene må bli enige, eller få en rettslig avgjørelse, om hvor mye barna skal være hos hver av dem. Dermed oppstår spørsmålet om hvor mye barnets egen mening har å si.

Barneloven § 31 sier følgende

Av barneloven § 31 følger det at barn har rett til å si sin mening i saker som omhandler deres personlige forhold, når det er 7 år gammelt. Dette innebærer at ved et samlivsbrudd har barnet rett til å si sin mening om hvor det ønsker å bo. Også yngre barn som er i stand til forstå hva saken omhandler og klarer å danne synspunkter rundt dette skal få si sin mening.

Jo eldre barnet er, jo mer vekt på barnets ønske

Hvor stor vekt som blir lagt på barnets mening vil bero på dets alder og modning. Jo eldre barnet er, og jo mer modent for alderen det er, dess mer vekt skal tillegges barnets ønske. Av loven følger det nå at det skal legges stor vekt på barnets mening etter fylt 12 år. Av rettspraksis ser man samtidig at grensen ikke er så klar, da det vil bero på hvor klart barnet uttrykker sitt ønske og hvor reflektert det fremstår. Man ser således at det i noen tilfeller legges betydelig vekt på barnets ønske når det er under 12.

Før barnet er fylt 12 år

Det er viktig å presisere at selv om det skal legges stor vekt på barnets ønske etter fylt 12, betyr ikke dette at barnet får bestemme selv. Avgjørelsen vil alltid bero på hva som ansees som barnets beste. I denne vurderingen kommer mange momenter inn, men etter at barnet er 12 år skal det en god del til for å gå i mot barnets eget ønske.

For å avgjøre hvilken vekt barnets mening skal ha er det flere elementer som spiller inn. Her vil man blant annet legge vekt på hvor klart barnet gir uttrykk for sin mening, hvor velbegrunnet standpunktet er, om barnet forstår konsekvensene av ønsket sitt og hvilke andre momenter som taler for eller i mot barnets ønske. Man vil også se hen til begrunnelsen for ønsket. Dette vil kunne henge nært sammen med barnets modenhet, og om det evner å forstå konsekvensene av valget. Noen foreldre er av den oppfatning at barnets ønske vil bli det utslagsgivende i foreldretvister. Man kan derfor være fristet til å prøve å påvirke barnet til å ville bo hos dem. Vekten av barnets ønske vil derfor også bero på om barnet er under press fra en av foreldrene, eller om barnet uttrykker sitt ønske basert på lojalitet til den ene forelderen.