Felles foreldreansvar ved samlivsbrudd - hva betyr dette?


Ved samlivsbrudd er utgangspunktet at foreldrene fortsatt har felles foreldreansvar for barnet. Partene står fritt til å avtale at foreldreansvaret ikke lenger skal være felles. Dersom det ikke oppnås enighet om dette kan spørsmålet bringes inn for retten.

Felles foreldreansvar ved samlivsbrudd innebærer at en rekke beføyelser ligger til foreldrene i fellesskap å avgjøre. Dette gjelder for eksempel avgjørelsen om medisinsk behandling, samtykke til medisinske inngrep, valg av skole, samtykke til adopsjon og innmelding i trossamfunn.

Utgangspunktet ved samlivsbrudd er felles foreldreansvar

Ved samlivsbrudd mellom foreldrene er utgangspunktet at de fortsatt har felles foreldreansvar. For den av foreldrene som barnet ikke bor fast hos innebærer imidlertid samlivsbruddet at innholdet i foreldreansvaret til en viss grad begrenses. Dette gjelder for eksempel muligheten til å ta større avgjørelser om dagliglivet, som hvem barnet treffer og avgjørelser som følger med det å være sammen med barnet.

Fratakelse av foreldreansvaret etter samlivsbrudd

Den klare hovedregel er at foreldreansvaret fortsetter å være felles etter samlivsbrudd. Foreldrene kan imidlertid inngå avtale om at foreldreansvaret ikke lenger skal være felles. I tillegg til at foreldreansvaret kan frasies gjennom avtale kan det også fratas ved dom. Det skal imidlertid mye til. Rettspraksis viser at det kreves særlige grunner for at foreldreansvaret skal fratas.

Fratakelse av foreldreansvaret på grunn av konflikt mellom mor og far

Felles foreldreansvar innebærer at foreldrene må samarbeide i en viss utstrekning. Dette gjelder også i de tilfeller hvor den ene ikke har samværsrett. I noen tilfeller kan et slikt samarbeid om foreldreansvaret fremstå som svært vanskelig for partene. Dersom konflikten er så fastlåst mellom foreldrene at samarbeidet om foreldreansvaret vil kunne være skadelig for barnet, kan dette medføre en fratakelse av foreldreansvaret. Dette gjelder også i tilfeller hvor forelderen ikke anses for å være skikket til å ta del i foreldreansvaret. I avgjørelsen Rt. 2003 s. 35 kom Høyesterett frem til at far skulle fratas foreldreansvaret på bakgrunn av det vanskelige samarbeidet med mor.

Fratakelse av foreldreansvaret på grunn av uskikkethet

Foreldreansvaret kan også fratas av den grunn at forelderen anses for å være uskikket til å ta del i foreldreansvaret. Dette kan for eksempel være tilfellet dersom forelderen har vært voldelig, har rusproblemer eller lignende. Dersom foreldreansvaret fratas vil dette medføre at forelderen har få rettigheter i forhold til barnet. Vedkommende vil imidlertid kunne ha samværsrett selv om foreldreansvaret er blitt fratatt.

Fri rettshjelp i foreldretvister

Du kan ha krav på fri rettshjelp i sak om fast bosted hos Osloadvokatene. Fri retthjelp innebærer at staten dekker kostnader for advokat. Hvorvidt du har krav på fri rettshjelp beror på om din brutto årsinntekt og nettoformue ligger under en fastsatt grense. Våre advokater ordner med hvilke skjemaer du må signere og søker om fri rettshjelp for deg. Reglene for fri rettshjelp vil videre bli gjennomgått med deg i første møte, slik at du er trygg i forhold til dine utgifter til advokat. I saker der man får fri retthjelp er det en liten egenandel.


Relaterte artikler