Ble forfulgt av eks-kjæreste - fikk millionerstatning fra staten


En kvinne levde i mange år i frykt for sin tidligere kjæreste, som hun hadde blitt utsatt for grov vold av. Hun tok saken inn til domstolene, og vant til slutt frem i Høyesterett mot staten.

Høyesterett konstaterte at staten ikke hadde oppfylt sin plikt etter Den Europeiske Menneskerettskonvensjon til å beskytte kvinnen. Den manglene beskyttelsen fikk hun 3,7 millioner kroner i erstatning for.

Ble utsatt for grov vold – mannen overholdt ikke besøksforbud

Kvinnen ble utsatt for grov vold av kjæresten. Etter en voldelig episode ble han varetektsfengslet. Da mannen slapp ut fra fengsel, ble det vedtatt et besøks- og kontaktsforbud. Dette ble imidlertid ikke respektert av mannen, og han tok over en periode kontakt med kvinnen daglig og truet henne. Dette ledet til at kvinnen gjentatte ganger måtte flytte og endre navn. På tross av flyttingen fortsatte bruddene på besøks- og kontaktsforbudet. Spørsmålet for Høyesterett var om staten skulle holdes ansvarlig for ikke å ha grepet inn i tilstrekkelig grad mot forfølgelsen av kvinnen.

Kunne staten holdes ansvarlig?

I den Europeiske Menneskerettskonvensjonens artikkel 8 fastsettes retten til privatliv. Retten til privatliv omfatter blant annet den fysiske og psykiske integritet og retten til å være i fred fra uønsket oppmerksomhet fra andre. I saken var det ikke tvilsomt at mannens forfølgelse av kvinnen krenket retten til privatliv etter EMK. art. 8. Spørsmålet var dermed om staten kunne holdes ansvarlig for dette.

I den Europeiske Menneskerettskonvensjonens artikkel 1 pålegges konvensjonsstatene å sikre konvensjonens rettigheter for alle innenfor statens jurisdiksjon. Dette innebærer blant annet at staten under visse forutsetninger har en plikt til å ta aktive skritt for å forhindre at private krenker hverandres rettigheter.

Staten har plikt til å sikre rettigheter 

Ved vurderingen av om statens plikt til å sikre kvinnens rettigheter var brutt, uttalte førstvoterende at staten har en plikt til å «reagere mot reell og umiddelbar risiko som staten er kjent med, eller burde vært kjent med, med de tiltak som det ut i fra situasjonen er rimelig å forvente».

Mannens besøksforbud ble ikke håndhevet

Høyesterett uttalte i denne sammenheng at mannens besøksforbud «i realiteten ikke har vært håndhevet», på tross av at politiet og påtalemyndigheten nokså tidlig ble oppmerksomme på at mannen ikke var innstilt på å respektere besøksforbudet. Selv om politiet hadde iverksatt tiltak for å beskytte kvinnen, ble tiltakene med andre ord ikke ansett for å være tilstrekkelige. Høyesterett kom dermed frem til at staten måtte holdes ansvarlig for mannens krenkelse av kvinnens rett til privatliv etter den Europeiske Menneskerettskonvensjonen.

Ta kontakt med advokat

Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.

Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.

Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Våre advokater vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.

Har du spørsmål om vold og erstatning fra staten? 

Relaterte saker:

Når bør jeg bruke advokat i voldssaker
Utsatt for vold i nære relasjoner?