Eksklusiv bruksrett for seksjonseiere


I hvilken grad kan du fritt utnytte din seksjon i et seksjonssameie?

Utgangspunktet er at hver seksjonseier har en eksklusiv bruksrett til sin seksjon, jf eierseksjonsloven § 25. Seksjonseier kan med andre ord gjøre som han selv finner for godt innenfor sin seksjon. Dersom sameiet skal innskrenke denne retten kreves det hjemmel i lov eller særskilt avtale.

Eksklusiv bruksrett

En eksklusiv bruksrett betyr ikke bare at man kun kan bruke seksjonen slik man ønsker, man kan også hindre andre i bruke den. Hvis sameiet ønsker en ordning hvor vaktmesteren eller styret har universalnøkkel kan dette ikke innføres i vedtektene ved flertall, det krever den enkeltes sameiers samtykke. Et unntak er at sameiet må få tillatelse til å utføre nødvendig vedlikehold, og på dette grunnlaget få komme inn i bruksenheten.

Seksjonseieren står også fritt til å endre utformingen av sin seksjon. Ingen andre eiere kan i utgangspunktet ha innvendinger mot dette så lenge endringene skjer innenfor bruksenheten. Endringer kan ikke ha innvirkning på bygningen konstruksjon. Bærende vegger kan ikke fjernes og lednings- og røranlegg som går gjennom bygningen må ikke ødelegges.

Osloadvokatene – Kan man eie mer enn 2 eierseksjoner?

Osloadvokatene – Kan man eie mer enn 2 eierseksjoner?

Kan man eie mer enn 2 eierseksjoner? Osloadvokatene forklarer og dersom du har noen spørsmål – ta gjerne kontakt for en uforpliktet samtale!

osloadvokatene.no/eiendom/utleiebolig/kan-man-eie-mer-enn-2-eierseksjoner/

Konsekvenser av å gå utover bruksretten

Dersom en seksjonseier går utover denne bruksretten og bryter med lov eller avtale kan de øvrige kreve at forholdene blir rettet.

Urimelig eller unødvendig til sjenanse

Som utgangspunkt vil all bruk være innenfor lovens begrensninger så lenge bruken ikke er til urimelig eller nødvendig skade eller ulempe for de øvrige seksjonseierne, jf eierseksjonsloven § 25 andre ledd. For at en seksjonseiers bruk skal bryte med loven må den altså påføre andre eiere en ulempe eller skade, dette gjelder fysiske skade, såvel som plagsomt støy og lignende. Denne ulempen må deretter være urimelig eller unødvendig.

Det er altså ikke alle ulemper som gir seksjonsnaboene krav om at forholdene må rettes, det kreves en kvalifisert ulempe. Seksjonseieren må finne seg i at andre seksjoner, og i noen utstrekning fellesarealene, brukes på en måte som er sjenerende. Hvor grensen for hva man må tåle som seksjonseier vil variere etter sameiet og forholdene ellers.

Har du en sameietvist?

Hos Osloadvokatene påløper det ingen advokatutgifter før vi blir enige om et oppdrag og hva som skal gjøres. Vi sjekker også alltid om advokatutgiftene dekkes av din innboforsikring, noe det som regel gjør. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende evaluering av din sak.


Relaterte artikler