Slik blir du eier i boligen til partner
Når du eier en bolig, medfører det mange fordeler. Blant annet gir det deg rett til tusener i skattelette, og du får ta del i en eventuell prisøkning.
I Norge er det imidlertid slik at mannen eier boligen alene i et stort flertall av ekteskap og samboerskap. Det kan medføre store konsekvenser for kvinnen som i motsetning til mannen kun sitter igjen med interiør og pynteting ved samlivsbruddet. Det er derfor viktig å ha kjennskap til at eiendomsrett kan stiftes på ulike måter. Denne artikkelen vil gi deg en kort oversikt over stiftelsesgrunnlagene.
Eiendomsrett kan erverves på mange måter
For ektefeller og samboere kan eiendomsrett erverves på mange måter, for eksempel ved avtale, arv, gave, hevd, ekspropriasjon osv. Dette er eierforhold som etableres som følge av vanlige formuerettslige prinsipper. Det er altså prinsipper som gjelder for alle, uavhengig av om du er i et ekteskap eller samboerforhold. Men i tillegg til disse formuerettslige prinsippene, er det utviklet særlige regler for stiftelse av sameie i et ekteskap eller samboerskap. Disse reglene er utviklet gjennom rettspraksis som følge av at det er behov for særskilte regler i det spesielle livsfellesskapet som eksisterer i et ekteskap eller samboerskap.
Eier på disse grunnlagene
- Arbeid i hjemmet
- Hjemmearbeid i form av omsorg for barn
- Sammenblandet økonomi
- Pleie av ektefellen eller samlivspartneren
- Betaling av forbruksutgifter
Reglene bygger på ulovfestet rett
For ekteskapets vedkommende er én av disse reglene lovfestet i ekteskapsloven § 31 tredje ledd, hvor det heter at arbeid i hjemmet skal tillegges vekt ved vurderingen av hvem av ektefellene som har ervervet en eiendel. Utover dette er ingen av de særskilte stiftelsesgrunnlagene i ekteskapet eller samboerskapet lovfestet.
En avtale vil gå foran stiftelsesgrunnlaget
De ovennevnte stiftelsesgrunnlagene vil ofte fungere som en slags substitutt for avtale. De kommer inn der ikke annet er avtalt mellom partene. Det ligger derfor i stiftelsesgrunnlagets karakter og forhistorie, at det som hovedregel bør vike når partene har inngått avtale om eierforholdet. Det sies at stiftelsesgrunnlaget er deklaratorisk. Dette er blant annet uttrykt i forarbeidene til ekteskapsloven § 31, slik at en avtale mellom partene vil gå foran hustruens arbeid i hjemmet som stiftelsesgrunnlag.
Fri rettshjelp i skiftesaker
Du kan ha krav på fri rettshjelp hos Osloadvokatene. Fri retthjelp innebærer at staten dekker kostnader for advokat. Hvorvidt du har krav på fri rettshjelp beror på om din brutto årsinntekt og nettoformue ligger under en fastsatt grense.
Vi søker om fri rettshjelp for deg. Reglene for fri rettshjelp vil bli gjennomgått med deg i første møte, slik at du kan være trygg på dine advokatutgifter.
Relaterte saker:
Hva har du rett på ved samlivsbrudd eller skilsmisse
Avtaler mellom ektefeller