Boligen var 13 kvm mindre enn oppgitt – fikk millionerstatning


I en ny dom fra Høyesterett ble et arkitektkontor dømt til å betale omtrent 1,5 millioner i erstatning + saksomkostninger. Grunnen var at arkitektkontoret hadde oppgitt feil areal ved salg av nye boliger.

Arkitektkontoret oppga arealet

En boligutbygger oppførte 35 nye rekkehus som var tegnet av et arkitektkontor. Mange av boligene ble solgt allerede før byggingen var påbegynt. Boligutbyggeren tok før salget kontakt med arkitektkontoret med spørsmål om arealet. Arkitektkontoret svarte at P-rom var på henholdsvis 119 og 175 kvm på de to forskjellige boligtypene. Dette ble inntatt i prospektet og boligene ble solgt for fastpris.

Manglet 13 kvm

Da to av boligkjøperne kom på befaring i de nye rekkehusene stusset de imidlertid over arealet. De syntes boligene virket mindre enn oppgitt. De foretok derfor sine egne oppmålinger. De kom etter hvert frem til at den minste boligtypen var 12 kvm mindre enn oppgitt, mens den største var 13 kvm mindre enn oppgitt.

Tabbe fra arkitektkontoret

Kjøperne henvendte seg derfor til boligutbyggeren og ba om forklaring på beregningen av P-rom. Da ble det oppdaget at arkitektkontoret hadde begått en tabbe. Når de hadde beregnet arealet hadde de inkludert carporten. Det hadde medført at P-rom ble oppgitt med feil areal.

Hva skal til for at en arealsvikt utgjør en mangel? Vi hjelper deg!

Hva skal til for at en arealsvikt utgjør en mangel? Vi hjelper deg!

Mange opplever at boligens areal ikke stemmer overens med arealopplysningene gitt av selger. Hvor stort må en arealsvikt være?

osloadvokatene.no/eiendom/eiendom-kjop-salg-mangler/arealsvikt-mangel/

La avgjørende vekt på kvadratmeterpris

Høyesterett la i sin dom avgjørende vekt på at kvadratmeterprisen var betydelig endret. De poengterte at det totale arealet var endret med henholdsvis 10,1 prosent og 7,4 prosent. Dette ville i sin tur gjøre kvadratmeterprisen betydelig høyere. Høyesterett uttalte at om kvadratmeterprisen:

Det må antas at kvadratmeterprisen for de fleste boligkjøpere vil være viktig, både i seg selv og for å vurdere ett prospekt opp mot andre som er aktuelle. Dersom først arealavviket, slik som det er i vår sak, er tilstrekkelig vesentlig til å utgjøre en mangel etter § 3-8 første ledd, kan det etter min mening vanskelig tenkes at den tilhørende økningen i pris pr. kvadratmeter ikke også vil være motiverende for en kjøper.

Fikk 150 000 i prisavslag hver

Hver av boligkjøperne fikk tilbud om å få 150 000 kr i prisavslag fra boligutvikleren som kompensasjon for de manglende kvadratmeterprisen. Dette ble akseptert av boligkjøperne. Boligutbyggeren krevde så dette beløpet erstattet fra arkitektkontoret siden de mente at det var deres uriktige opplysninger som var årsaken til prisavslaget.

Ble dømt i alle instanser

Arkitektkontoret nektet ansvar, og derfor ble det en årelang rettsprosess som nå endelig er avgjort av Høyesterett. Arkitektkontoret ble dømte til å betale erstatning både i tingretten, lagmannsretten og nå til slutt i Høyesterett. De måtte derfor ut med omkring 1,5 millioner i erstatning og måtte betale saksomkostninger til boligutvikleren.

Har du opplevd noe lignende?

Har du mottatt feil informasjon om boligen din, enten om arealet eller noe annet? I så fall kan du ha krav på prisavslag. I slike saker er det snakk om så store verdier at det er lurt å ta kontakt med advokat så tidlig som mulig i prosessen. Har du innboforsikring dekker den vanligvis advokatkostnader opp til 100 000 kr. Vi sjekker om din innboforsikring dekker omkostningene i din sak.


Relaterte artikler