Besøksforbud mot barn


Osloadvokatene ved advokatfullmektig Ørjan Onarheim vant i en sak om besøksforbud mot barn i Borgarting lagmannsrett denne uken.

Osloadvokatene hadde blitt kontaktet av en mor. Sør-Øst politidistrikt hadde truffet et besøksforbud ovenfor henne slik at hun ikke fikk treffe sine barn. Sør-Østpolitidistrikt sendte deretter over saken til tingretten som var enig med politiet. Hun tok dermed kontakt med Osloadvokatene fordi dette ikke kunne være riktig. Etter å ha sett litt på det juridiske i saken oppdaget advokatfullmektig Ørjan Onarheim at det her måtte foreligge en sakshandlingsfeil i Tingretten.

Straffeprosessloven § 222a

Etter straffeprosessloven § 222 a kan forbud mot å oppholde seg på et bestemt sted, forfølge, besøke eller på annet vis kontakte en person, besluttes dersom det er grunn til å tro at en person ellers vil begå en straffbar handling overfor en annen person, forfølge eller på annet vis krenke en annens fred. Loven oppstiller ikke noe krav om sannsynlighetsovervekt, jf. Ot.prp. nr. 109 (2001-2002) s. 44.

Departementet understreket likevel

Departementet understreket imidlertid at «noe i det konkrete saksforholdet må gi grunn til å tro at den forbudet retter seg mot, ellers vil begå en av de aktuelle handlingene; en teoretisk risiko er ikke nok». Spørsmålet må vurderes «på bakgrunn av tidligere handlinger, trusler eller andre særlige forhold som tyder på at det er fare for overgrep». Risikoen må følgelig være nærliggende og reell, likevel slik at dette kravet ble noe dempet ved lovendringen i2003,jf. Rt. 2004 s. 988. Forbud kan nedlegges dersom den som forbudet skal beskytte, har begjært det, eller allmenne hensyn krever det.

Barnets mening var avgjørende da mor og far ble enige

Barnets mening skal tillegges vekt etter alder og modenhet. Når barnet er fylt 12 år skal barnets mening tillegges stor vekt.

osloadvokatene.no/familie/barnets-mening-var-avgjorende/

Barneloven § 31

Barneloven § 31 andre ledd, som lyder:

«Eit barn som er fylt sju år, og yngre barn som er i stand til å danne seg eigne synspunkt, skal få informasjon og høve til å seie meininga si før det blir teke avgjerd om personlege forhold for barnet, mellom anna om foreldreansvaret, kvar barnet skal bu fast og samvær. Meininga til barnet skal bli vektlagt etter alder og modning. Når barnet er fylt 12 är, skal det leggjast stor vekt på kva barnet meiner.»

 

Lagmannsretten var videre enig i det uttales i HR-2016-336-U avsnitt 16. Selv om straffeprosessloven ikke har noen uttrykkelig bestemmelse om dette, ikke forstås som et alminnelig unntak fra utgangspunktet.

Lagmannsretten var dermed enig i at barna skulle ha fått uttale seg om spørsmålet. Saken ble derfor sendt tilbake til tingretten.

Saksbehandlingsfeil

Lagmannsretten var dermed enig i at tingretten her hadde begått en saksbehandlingsfeil. Barna skulle vært hørt.

Kontakt Osloadvokatene om du har spørsmål om besøksforbud og barn

Kontakt advokatfullmektig Ørjan Onarheim 
Telefon 915 886 65, epost onarheim@advokat.no

Relaterte saker: