Vant over barnevernet
Fylkesnemnda var enig med foreldrene og Advokat Tina Carlsen ved Osloadvokatene. Barnevernet ville tvangsflytte den lille familien, men fylkesnemnda for barnevernssaker mente tvang var unødvendig.
Mor og far hadde tidligere hatt det tøft, og barnevernet var bekymret da de ble klart at de skulle bli foreldre. De ville tvangsplassere familien for bedre å kunne vurdere deres egenskaper som foreldre. Foreldrene var uenige i at det var behov for et slikt opphold. De hadde jobbet hardt for å snu om livene sine i forbindelse med fødselen. Mor og far fryktet at tvangstiltaket barnevernet ville gjennomføre skulle ødelegge rammeverket de hadde greid å bygge opp.
Foreldrene fikk bistand av Osloadvokatene, som rådet foreldrene til å klage vedtaket inn for fylkesnemnda for barnevernssaker slik at vedtaket kunne overprøves.
Bare i alvorige tilfeller
Hovedregelen i barnevernssaker er at man alltid skal velge det minst inngripende tiltaket som er egnet til å avhjelpe situasjonen. Et tiltak som kan gjennomføres i samarbeid med familien skal derfor foretrekkes fremfor tiltak som må gjennomføres med tvang overfor familien. Bare i de mest alvorlige tilfellene skal et slikt inngripende tiltak benyttes.
Ingen bekymringsmeldinger
I fylkesnemnda påpekte Osloadvokatene at barnevernet ikke hadde mottatt en eneste bekymringsmelding siden barnet ble født og at mor og far samarbeidet godt seg imellom. Det var derfor ikke grunn til at familien skulle tvangsflyttes til barnevernsenteret.
Bekymringsmelding – barnevernet ønsker å overta omsorg for barna
Har barnevernet fått bekymringsmelding? Hvem er det som bestemmer at du skal miste omsorg for barna dine og hvilke rettigheter har dere i en slik prosess?
osloadvokatene.no/privat/familie-arv-skifte/barnevernet-bekymringsmelding/
Hadde tatt grep
Foreldrene hadde etablert faste rutiner rundt barnet. De hadde også tatt flere grep, på eget initiativ, for å få trygghet og stabilitet i livet. Barnevernets tiltak risikerte å ødelegge disse. Tiltaket kunne også få konsekvenser for foreldrenes gode samspill med barnet.
Videre fremhevet Osloadvokatene at både helsesøster og barnevernstjenesten hadde observert et rent og ryddig hjem, og en baby som alltid var velstelt og virket å ha det bra. Det var dermed ingenting som skulle tilsi at foreldrene ikke ga barnet tilstrekkelig omsorg eller at barnet hadde en unormal utvikling.
Ikke et nødvendig tiltak
Fylkesnemnda var enig med foreldrene i at tvangstiltak ikke var nødvendig. De la blant annet vekt på de ulike tiltakene foreldrene selv hadde gjennomført for å gi trygghet til barnet. I tillegg fant de det avgjørende at både mor og far hadde sagt seg villige til å samarbeide om gjennomføringen av andre tiltak for å sikre god omsorg til barnet.