Ulovlig avskjediget etter 8 dager - 500 000 kroner i erstatning


Hvilket vern har du som arbeidstaker mot urettmessig avskjed og oppsigelse? Osloadvokatene vant nylig en sak hvor vår klient hadde blitt ulovlig oppsagt og avskjediget. Etter representasjon fra Osloadvokatene fikk han både erstatning for tapt inntekt og oppreisning for påført belastning i prosessen.

Fire dager etter tiltredelse hos selskapet fikk mannen beskjed om at han ble sagt opp med fjorten dagers oppsigelsestid. Ytterlig fire dager senere snudde arbeidsgiver og avskjediget mannen på dagen da arbeidsgiver mente han ikke hadde tilstrekkelig tillit til mannen. Arbeidstaker mente arbeidsgiver ikke hadde grunnlag for verken oppsigelse eller avskjedigelse og søkte hjelp.

Tok kontakt med Osloadvokatene

Mannen tok kontakt med Osloadvokatene. Osloadvokatene reiste sak mot arbeidsgiver hvor hun viste til at vilkårene for avskjedigelse ikke var oppfylt og at oppsigelsen var usaklig, jf arbeidsmiljøloven §§ 15-14 og 15-7. Videre krevde Osloadvokatene erstatning for mannens tapte inntekt og oppreisning som følge av den belastningen det er å bli uberettiget avskjediget.

Hadde utført sine arbeidsoppgaver riktig

Arbeidsgiver mente at mannen hadde nektet å utføre enkelte arbeidsoppgaver. Retten og Osloadvokatene var av en annen oppfatning. Retten viste til at arbeidsgiver verken hadde konfrontert mannen med den påstått ordrenekten eller informert han om hva følgende av slik ordrenekt ville bringe. Bevisbildet gjorde at retten konkluderte med at ordrenekten aldri hadde funnet sted.

Nektet omplassering – fikk 400 000 kroner etter urettmessig avskjed

Nektet omplassering – fikk 400 000 kroner etter urettmessig avskjed

Arbeidsgiver kan ikke fritt kreve deg omplassert fra en stilling du har, for deretter å avskjedige deg om du nekter omplassering.

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/omplasseringen-avskjed-ugyldig-advokat/

Fraværet var ikke tilstrekkelig for avskjed

Arbeidstaker forklarte at han ved to anledninger hadde kommet for sent til kjernetiden. Samlet sett hadde fraværet utgjort om lag en times urettmessig fravær. For at fravær skal gi grunnlag for oppsigelse må det være av et visst omfang, det kreves også at arbeidsgiver følger opp fraværet. Osloadvokatene beviste for retten at forsinkelsene aldri ble fulgt opp av arbeidsgiver. Arbeidsgiver hadde heller ikke gitt mannen beskjed om at fraværet, i deres øye, ga grunnlag for avskjed før etter at oppsigelsen ble gitt.

Mannen hadde god kompetanse

Arbeidsgiver mente at mannen ikke hadde den kompetanse som han ga uttrykk for ved ansettelse. Retten fant denne påstanden grunnløs da det arbeidsgiver ikke pekte på spesifikke situasjoner eller hadde klaget på mannens arbeid tidligere. Osloadvokatene fikk dermed medhold i at hennes klient ikke hadde sviktet i sine arbeidsprestasjoner.

Retten bemerket også at dersom sviktende arbeidsprestasjoner skal gi grunnlag for avskjed må disse manifestere seg i konkrete pliktbrudd. Noe det ikke hadde gjort i denne saken.

Ubegrunnet mistanke om ulovlige rusmidler

Som sitt siste grunnlag hadde arbeidsgiver anført at mannen brukte illegale rusmidler på jobb. Slike alvorlig påstander har et skjerpet beviskrav, da det kan være særlig belastende opplysninger for arbeidstakeren. Arbeidsgiveren kunne ikke bevise eller tilfredsstillende underbygge sin påstand om at mannen brukte illegale rusmidler på jobb. Retten viste til også denne opplysningen ble meddelt arbeidstakeren først etter at både oppsigelsen og avskjedigelsen var gjort gjeldene.

Retten kunne oppsummere forholdene som følgende:

[Arbeidstaker] kom for sent til arbeidet ved to anledninger, og hadde et mindre fravær i kjernetiden utover dette. Han utførte de arbeidsoppgavene han ble satt til uten å få negative tilbakemeldinger på disse, og uten å være påvirket av narkotika.

Både ulovlig avskjed og oppsigelse

Retten fant at både oppsigelsen og avskjedigelsen var ugyldige, og at arbeidstakeren hadde krav på erstatning for sitt tap.

Osloadvokatene vant saken

Osloadvokatene vant dermed saken fullt ut for vår klient. Han ble tilkjent 425 000 kroner i tapt inntekt og 75 000 kroner i oppreisning. Videre ble arbeidstaker dømt til å dekke mannens fulle saksomkostninger. Både klient og Osloadvokatene var fornøyd med utfallet.

Mistenker du urettmessig avskjed eller oppsigelse? 

Da kan du har krav om erstatning. Ta kontakt med Osloadvokatene i dag for en uforpliktende evaluering av din sak. Hos oss påløpe r det ingen kostnader før vi er enige om et oppdrag og vi hjelper deg alltid undersøke om du har krav på at dine advokatkostnader skal dekkes.