Arealavvik ga kjøper prisavslag på boligen


Etter gjentatte bekreftelser på at den nyoppførte boligen ikke kom til å avvike i oppgitt areal, gikk kjøperne til sak mot selger når boligen viste seg å være 5,6% mindre enn avtalt.

Det ble inngått kjøpsavtale mellom kjøpere og selger om en serie nyoppførte kjedete eneboliger i 2004. Etter overtagelse ble det klart for kjøperne at boligene hadde et mindre areal enn det forekom av prospekt og kjøpekontrakt. Arealavvik gjorde at boligens areal ble redusert med 5,6%. Kjøperne mente at dette ga dem rett til prisreduksjon i kjøpesummen.

Arealavvik innvirket på avtalen

Kjøperne fikk gjentatte ganger i kjøpsprosessen bekreftet at det ikke kom til å bli noen reduksjon i arealet. Retten fant det klart at opplysningene har virket inn på avtalen, og at det avgjørende er å finne om arealavviket utgjør en mangel. Dersom arealavviket utgjør en mangel ville det gi grunnlag for prisavslag.

Osloadvokatene – Uriktige opplysninger ga kjøper rett til å heve kontrakten

Osloadvokatene – Uriktige opplysninger ga kjøper rett til å heve kontrakten

Tingretten kom til at selger hadde gitt uriktige opplysninger til kjøper og at mangelen innebar et vesentlig kontraktsbrudd.

osloadvokatene.no/eiendom/eiendom-kjop-salg-mangler/uriktige-opplysninger-heve-kontrakten/

Ny teknologi gir mindre aksept for avvik

Moderne målemetoder og ny teknikk gjør det lettere å kartlegge arealet og oppdage arealavvik. Det er derfor mindre grunn til å tillate avvik som før ikke ville bli ansett som mangel.

Avhengig av størrelsen på boligen

Hvorvidt et arealavvik utgjør en mangel vi bero på den totale størrelsen på boligen. Kjøpernes hus ble redusert fra 151 til 142,5 kvm. I dette tilfellet skjedde det en ren nedskalering, hvor alle rom ble redusert like mye. Det førte blant annet til at badet nå var 3,9 kvm, det var der ikke lenger plass til å plassere et normalt badekar.

Etter å ha sett på lovnadene ved avtaleinngåelsen, størrelsen på leilighetene, den prosentvise og absolutte reduksjonen av arealet, samt betydningen reduksjonen hadde for beboerne kom retten samlet sett til at arealavviket utgjorde en mangel.

Osloadvokatene – Setningsskader

Osloadvokatene – Setningsskader

Har ikke selger opplyst om skader ved boligen som følge av dårlig fundament, vil setningsskader som hovedregel utgjøre en mangel.

osloadvokatene.no/eiendom/eiendom-kjop-salg-mangler/setningsskader/

Arealavvik ga prisreduksjon

Retten kom til at arealavviket ikke lot seg utbedre på noen måte. Retten ga dermed kjøperen et prisavslag på 120 000 kr.

Har du opplevd arealavvik ved boligkjøp?

Da kan du ha krav på prisavslag. I slike saker er også dine advokatkostnader dekket gjennom forsikringen. Hos Osloadvokatene hjelper vi deg alltid undersøke om dine advokatkostnader kan dekkes gjennom forsikringen. Ta kontakt med oss i dag, det påløper aldri noen kostnader før vi er enige om et oppdrag.

 


Relaterte artikler