Hva er permittering og når kan arbeidstaker permitteres?


Ved hel permittering fritas arbeidstaker for sin plikt til å utføre arbeid og arbeidsgiveren fritas for plikten til å betale lønn.

Når en arbeidstaker permitteres, er det en form for midlertidig opphør av et arbeidsforhold. Permitteringen kan gjennomføres for en sammenhengende periode eller ved at arbeidstiden reduseres. På tross av at arbeidsplikten og lønnsplikten midlertidig opphører, består det fremdeles et arbeidsforhold mellom partene. Om arbeidsgiver ønsker å avslutte ansettelsesforholdet må han eller hun derfor si opp vedkommende ved avskjed eller oppsigelse. Oppsigelsen eller avskjeden må i en slik situasjon gjennomføres i samsvar med reglene i arbeidsmiljølovens kapittel 15.

Når kan arbeidstaker permitteres?

Permittering er bare akseptert dersom bakgrunnen er driftsforstyrrelser i virksomheten. Dette vil for eksempel være omsetningssvikt eller produksjonshindringer som er av midlertidig art. Dersom driftsforstyrrelsene må antas å være permanente vil oppsigelse være aktuelt istedenfor permittering. Ved at permittering bare aksepteres hvor bakgrunnen er driftsforstyrrelser i virksomheten, vil permittering ikke kunne anvendes overfor en arbeidstaker som ikke lenger er ønsket i bedriften på grunn av forhold ved arbeidstakeren. I en slik situasjon vil suspensjon av arbeidstaker være aktuelt.

Rett til å kreve dagpenger

Det er ikke slik at permittering automatisk gir arbeidstaker krav på dagpenger. En forutsetning for rett på dagpenger er at årsaken til permitteringen skyldes mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver ikke har mulighet til å innrette sin virksomhet ut i fra.
De første 10 dagene av permitteringen plikter arbeidsgiver å betale lønn til den permitterte ansatte. Dette kalles arbeidsgiverperioden. Etter arbeidsgiverperioden vil NAV utbetale dagpenger forutsatt at vilkårene for krav på dagpenger er oppfylt. Hvorvidt vilkårene for krav på dagpenger er oppfylte vil bli vurdert av NAV. Det er viktig å være oppmerksom på at NAV i visse tilfeller kan kan gjøre feil ved vurderingen av om arbeidstaker har krav på dagpenger. Dersom du opplever avslag på søknaden om dagpenger vil det kunne være avgjørende med bistand fra advokat i klagesaken.

Arbeidstakers plikt til å møte på arbeid igjen

Når angitt permitteringstid er over er arbeidstaker pliktet til å møte på jobb igjen. Når permitteringslengden er ubestemt, vil arbeidstaker i alminnelighet være forpliktet til å møte på arbeidet igjen i løpet av en til to dager når arbeidsgiver gir beskjed om det. Det betyr at arbeid i permitteringsperioden må være av midlertidig art og med ubestemt tidsavgrensing.

Har du spørsmål om arbeidstagere som permitteres?

Kontakt advokat Kjersti Bolstad 
Telefon 905 93 204, epost kjersti.bolstad@advokat.no

Relevante saker:

Kan du bli sagt opp under permitteringsperioden?
Formkrav til oppsigelse
Spurte om ferie – fikk sparken