Nytt smutthull ved skilsmisseoppgjør?
Høyesterett avsa nylig en dom om unntak fra likedeling ved skilsmisseoppgjør. Det sentrale spørsmålet i saken var om en tilbakekjøpsrett av aksjer utgjør en formuesverdi som skal deles mellom ektefellene. Flertallet i Høyesterett konkluderte med at mannen kunne holde tilbakekjøpsretten utenfor delingen.
Finanstopp overførte aksjer til barna med ubetinget tilbakekjøpsrett
Forut for skilsmissen hadde mannen vederlagsfritt overført aksjene i et holdingselskap til sine tre barn. Denne overføringen inkluderte en klausul som ga mannen rett til når som helst å kjøpe tilbake verdiene av holdingselskapet til underpris. Spørsmålet for Høyesterett var om denne tilbakekjøpsretten skulle regnes som formue og deles i et skillsmisseoppgjør, eller om tilbakekjøpsretten kunne holdes utenfor deling.
Kvinnen mente tilbakekjøpsretten måtte anses som en formue som skulle deles i et skilsmissseoppgjør, ettersom den hadde stor økonomisk verdi som mannen når som helst kunne få tilgang til. Mannen argumenterte på sin side med at tilbakekjøpsretten kun skulle fungere som en sikkerhetsventil i tilfelle barna ikke viste seg egnet til å forvalte aksjepostene
«Personlig karakter»?
Høyesterett så en rekke momenter som talte for å anse tilbakekjøpsretten som en reell økonomisk verdi. Til tross for dette kom flertallet til at tilbakekjøpsretten kunne holdes utenfor deling, fordi avtalen med barna var av «personlig karakter». Det følger nemlig av Ekteskapsloven § 61 bokstav c at ting av personlig karakter kan holdes utenfor deling. Flertallet begrunnet dette med at avtalen mellom mannen og barna måtte ses som et ledd i et generasjonsskifte. Det sto sentralt at en tilbakeføring av aksjene ville reversert hele generasjonsskiftet, og dermed brutt med gaveløftet overfor barna.
Uenighet i Høyesterett
I motsetning til flertallet, mente Høyesteretts mindretall at tilbakekjøpsretten burde inngå i delingsgrunnlaget for skilsmisseoppgjør. Mindretallet mente at man i denne saken var utenfor det som mer rimelighet kan sies å ha «personlig karakter». De uttalte videre at flertallets tolkning er med på å undergrave formålet med regelen om felleseie.
Hva betyr dette for fremtidige skilsmisseoppgjør?
I etterkant har avgjørelsen vekket reaksjoner. Advokat Ola Vike fulgte saken i Høyesterett, og uttalte i rett24 at Høyesterett «åpner portene for et oppkomme av godt betalte kreative løsninger for de rike på terskelen av samlivsbrudd». Dette fordi Høyesterett tolker begrepet «personlig karakter» relativt vidt. Flertallets tolkning kan med andre ord potensielt gjøre det enklere å unndra verdier ved deling.
Osloadvokatene bistår ved skilsmisseoppgjør
Hos Osloadvokatene jobber det dedikerte advokater som har lang erfaring med skilsmissesaker, samt kompliserte skilsmisseoppgjør.
Ta kontakt for en uforpliktende samtale! Det vil ikke påløpe noen kostnader før vi er enige om et oppdrag.