Utleier kunne heve leieavtalen


I en sak for lagmannsretten i 2020 fikk utleier medhold i kravet om tvangsfravikelse av leietageren etter manglende betaling av husleien.

Utleier leide ut deler av sin bolig til leietageren. Leietageren betalte kun leie sporadisk, tross gjentatte oppfordringer til å betale det utestående beløpet. Utleier så seg nødt til å heve leieavtalen med umiddelbar utkastelse av leietageren.

Leietageren motsatte seg dette. Han reiste sak om ugyldig oppsigelse av leieforholdet og mente at han måtte få bo i leiligheten frem til denne saken var rettskraftig avgjort. Saken gikk for lagmannsretten i 2020.

Skader på leieobjektet ga utleier krav på kr. 500 000,- | Osloadvokatene

Skader på leieobjektet ga utleier krav på kr. 500 000,- | Osloadvokatene

Lagmannsretten dømte leietaker til å betale erstatning for skader på leieobjektet. Utleier fikk også sakskostnader dekket.

osloadvokatene.no/eiendom/utleiebolig/erstatning-for-skader-pa-leieobjektet/

209 000 kroner i utestående leie

På hevingstidspunktet utgjorde manglende leieinntekter 120 000 kroner. Når saken hadde kommet til lagmannsretten var beløpet på 209 000 kroner. Leietageren hadde sporadisk betalt leie og i flere perioder ikke betalt noe i det heletatt.

Utleier viste til at dette forholdet klart utgjorde et vesentlig mislighold av leiekontrakten og at han hadde adgang til å heve leieavtalen etter husleieloven § 9-9 første ledd bokstav a.

Retten var enig i utleiers vurdering og viste til at ustabile og manglende betalinger førte til usikkerhet og uklarhet for utleieren. Leietageren hadde også unnlatt å deponere den omtvistede summen. Etter rettens syn plikter ikke utleieren å godt så omfattende ustabilitet og usikkerhet i husleiebetalingen.

«åpenbart» adgang til å heve avtalen

Begjæring om tvangsfravikelse av bolig er forbeholdt de tilfeller der det er åpenbart at utleier har adgang til heve leieavtalen, jf tvangsfullbyrdelsesloven § 13-2 tredje ledd bokstav d.

Leietageren hadde vist til at utleieren ikke «åpenbart» hadde adgang til å heve leieavtalen. Han mente at leien var for høy og at han var berettiget til å kun betale 7 500 kroner av avtalt leie på 9 000 kroner. Retten var uenig i dette og viste til at det betydelige beløpet mannen hadde holdt tilbake ikke var deponert etter husleieloven § 3-8.

Husleietvistutvalget hadde også avsagt dom hvor gjengspris for leieobjektet ble satt til 10 500 kroner. Retten uttalte at uavhengig om 10 500 kroner eller 9 000 kroner var prisen var mannen ikke berettiget til å kun betale 7 500 kroner.

Utleiers oppsigelse ble ansett som lovlig etter hjelp fra Osloadvokatene

Utleiers oppsigelse ble ansett som lovlig etter hjelp fra Osloadvokatene

Leietaker nektet å etterkomme utleiers oppsigelse. Osloadvokatene som brakte saken inn for Husleietvistutvalget. Utleieren vant.

osloadvokatene.no/eiendom/utleiebolig/leietaker-bestred-utleiers-oppsigelse-utleier-fikk-hjelp-av-osloadvokatene-og-vant-saken/

Tvangsfravikelse og saksomkostninger

Retten konkluderte med at forholdet ga utleier åpenbart grunn til å heve leieavtalen. Leietageren kunne tvangsfravikes fra leiligheten og ble samtidig dømt til å betale utleiers saksomkostninger.

Har du en tvist med leietageren?

Ta kontakt med Osloadvokatene. Det kan være avgjørende å få bistand gjennom heving av leieavtalen. Osloadvokatene har lang erfaring og høy kompetanse innen utleie av bolig.

Ta kontakt i dag for en uforpliktende evaluering av din sak. Vi undersøker alltid om våre klienter har krav på at advokatkostnadene dekkes gjennom forsikring.


Relaterte artikler