Selger anså kjelleren som en risikokonstruksjon - kjøper fikk ikke prisavslag


Som selger skal du ved boligsalg informere om boligens tilstand uten å holde igjen informasjon. Med korrekt oppfyllelse av opplysningsplikten vil ikke kjøper kunne kreve erstatning eller prisavslag for feil det er informert om.

Rekkehuset ble oppført 1965 og var solgt «som den er» med overtagelse av kjøper den 01.07.2019. Til tross for at boligen var solgt «som den er» og at boligen av selger ble ansett som en «risikostruksjon» mente kjøper at selger og selgers takstmann hadde misligholdt opplysningsplikten da det ble funnet fuktskader og radon i kjelleren. Selger avviste ansvar og kjøper tok saken inn for finansklagenemnda.

Kjøper krevde prisavslag

Kjøper krevde ca 640 000 kroner i prisavslag da han mente at boligens avvik fra kontraktsmessig stand måtte være vesentlig.

Osloadvokatene – Har du oppdaget feil og mangler ved boligen?

Osloadvokatene – Har du oppdaget feil og mangler ved boligen?

Foreligger det feil og mangler ved boligen kan det hende at du har et krav mot selger i form av et prisavslag eller heving av avtalen.

osloadvokatene.no/eiendom/eiendom-kjop-salg-mangler/har-du-oppdaget-feil-og-mangler-ved-boligen/

Det var informert om boligens tilstand

Selger hadde engasjert et takstfirma som ga tilstandsrapport om boligen. I rapporten ble det informert om at arealet i kjelleren ikke var godkjent for opphold. Videre var det opplyst om forhøyede fuktverdier på gulvet.

Selger hadde bodd i boligen siden 2003 og hadde ikke utbedret boligen i denne perioden. Selger informerte i salgsoppgaven om at han ikke var kjent med grunnforholdene og anbefalte at radonkontroll burde gjøres på generelt grunnlag. Selger var heller ikke kjent med alderen på dreneringen og gikk ut fra at den var fra byggeåret.

Misforholdet må være utvilsomt

Nemnda la adskillig vekt på de risikoopplysningene som var gitt om kjelleren. Siden alderen på dreneringen var ukjent kunne kjøper ikke forvente en nyere drenering enn fra byggeåret. Tilstandsrapporten som karakteriserte kjelleren som en risikokonstruksjon ga også kjøper grunn til å forvente at den ville kreve utbedringer.

Avslutningsvis pekte finansklagenemnda på at misforholdet mellom boligens stand og det kjøper kunne regne med, måtte være utvilsomt for at kjøper skulle kunne kreve et prisavslag. Nemnda fant at vesentlighetskravet ikke var oppfylt i saken.

Selger fikk dermed medhold og det ble ikke gitt prisavslag til kjøper.

Har du en lignende sak?

Hos Osloadvokatene har vi lang og bred erfaring innen salg av bolig. Vi undersøker alltid om du har krav på dine advokatkostnader dekket gjennom innboforsikring eller gjennom eierskifteforsikring. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende evaluering av din sak.