Kjøper mente badet ikke var forskriftsmessig - måtte betale selgers saksomkostninger
Kjøper kan etter overtagelsen av boligen fremme ulike krav mot selgeren, dersom kjøper mener det er feil ved boligen. Som selger er det viktig å kontakte en dyktig advokat i slike tilfeller. Da er man sikker på at sine interesser blir ivaretatt i en komplisert prosess.
Paret solgte sin leilighet i Oslo for 1,7 millioner høsten 2005. I kjøpekontrakten gikk det frem at boligen var solgt «i den stand den var ved kjøpers besiktigelse». Etter en uke sendte kjøper over en liste med bemerkninger. Denne listen inneholdt blant annet en bemerkning på at badet ikke var fagmessig utført. Kjøper mente membranavslutningen mot sluket ikke var utført etter teknisk forskrift og krevde prisavslag i kjøpesummen.
Hevdet badet ikke var i tråd med våtromsnormen
Kjøper anførte at selger hadde feilaktig informert om at badet var pusset opp i henhold til våtromsnormen. Uansett var boligen i vesentlig dårligere stand enn kjøper kunne regne med ut fra kjøpesummen og forholdene ellers. Disse forholdene ga i kjøpers syn rett til prisavslag etter avhendingslova § 4-12.
Selger var uenig at kjøper kunne kreve prisavslag. Selger viste til at det aldri var informert om oppussning var i henhold til våtromsnormen. Videre at det kreves betydelig avvik mellom avtalt og levert ytelse for at boligen skal regnes som i vesentlig dårligere stand enn kjøper hadde grunn til å regne med. Et slikt avvik forelå ikke.
Hvilke opplysninger plikter selger å gi ved salg av bolig?
Hvilke opplysninger plikter selger å gi ved salg av bolig?
Ved kjøp av bolig har selger plikt til å gi deg opplysninger om eiendommen. Dersom plikten ikke er overholdt foreligger det misligholdt opplysningsplikt.
osloadvokatene.no/eiendom/eiendom-kjop-salg-mangler/selger-opplysninger-bolig/
Manglende opplysninger ved badet
Retten var enig med selger om det ikke var bevist at det var gitt informasjon om at badet var pusset opp etter våtromsnormen. Det forelå ingen andre opplysninger som underbygget kjøpers påstand om at slike opplysninger var gitt.
Boligen var ikke i vesentlig dårligere stand
Spørsmålet var hvilken stand kjøper med rimelighet kunne regne med at boligen var i. Badet hadde ikke indikasjoner på lekkasje ved normalt bruk, det var kun påvist lekkasje ved vanntrykkstest av badegulvet. For retten kunne ikke vanngjennomtrenging i slike ekstraordinære situasjoner gi kjøper rett til å kreve de utbedret.
Retten mente at arbeidet på badet var i tråd med teknisk forskrift for våtrom. Forskriften gir ingen beskrivelse av hvordan arbeidet skal utføres eller hvilket materiale som skal brukes, men den gir veiledning på tiltak som skal minimere risikoen ved våtrom. Ettersom arbeidet var i tråd med forskriften fikk kjøper ikke medhold i at boligen var i vesentlig dårligere stand enn de kunne regne med.
Måtte betale motpartens saksomkostninger
Når det ikke var noen mangel ved boligen eller badet fikk kjøper ikke medhold i sitt krav om prisavslag. Kjøper endte derimot opp med å måtte dekke motpartens saksomkostninger på over 100 000 kroner.
Har du solgt boligen og selger krever prisavslag eller heving?
Da lønner det seg å engasjere en dyktig advokat. Ofte er advokatutgiftene dine dekket gjennom innbo- eller eierskifteforsikring i slike situasjoner. Hos Osloadvokatene hjelper vi deg undersøke et krav om dekning og ivaretar dine interesser i hele prosessen. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende evaluering av din sak.