Rett til å anlegge ladepunkter for elbiler og ladbare hybrider i sameier


Den nye eierseksjonsloven av 2017 ga seksjonseierne en uttalt rett til å anlegge ladepunkt for elbiler og ladbare hybrider,  jf eierseksjonsloven § 25 første ledd 3.pkt.

For at de ulike eierne skal ha rett til å anlegge et ladepunkt kreves det samtykke fra styret, men styret kan kun nekte anleggelse av ladepunkt dersom det foreligger en saklig grunn. Utgangspunktet er derfor at det skal gis rett til å anlegge ladepunkt, så lenge det ikke foreligger en saklig grunn mot. Denne bestemmelsen gjelder ikke bare for boligsameier, men alle sameier. Bestemmelsen gjelder også for sameier som ble etablert før loven trådte i kraft.

Kostnaden

Den som ønsker tiltaket må stå for kostnaden. Den enkelte sameier betaler følgelig for kostnaden for å opprette sitt ladepunkt.

Hvis det kreves en oppgradering av strømnettet for at det skal anlegges ladepunkter til elbil, bør denne kostnaden bæres av sameiet. Det vil lett skapes problemer om den enkelte seksjonseier må betale for denne kostnaden. Da vil de som anlegger ladepunkt i etterkant ikke bærer noe av denne kostnaden. Alternativt kan de sameierne som ønsker et ladepunkt kjøpe seg inn i utbedringen som er gjort. Dette vil på den annen side lage et regnskap som fort blir komplisert og lite oversiktlig for den enkelte sameier.

Osloadvokatene – Eksklusiv bruksrett for seksjonseiere

Osloadvokatene – Eksklusiv bruksrett for seksjonseiere

I hvilken grad kan du fritt utnytte din seksjon i et seksjonssameie? Osloadvokatene er et advokatfirma i Oslo – Vi hjelper deg i din sak!

osloadvokatene.no/eiendom/eksklusiv-bruksrett-for-seksjonseiere/

Styret kan nekte hvis de har en saklig grunn

Nekter sameiet en eier å anlegge ladepunkt til elbil må begrunnelsen ha noe med saken å gjøre. Det kan blant annet begrunnes i forhold som knytter seg til selve installasjonen, arbeidet med denne eller bruken av ladepunktet.

Styret kan på sin side sette vilkår til hvordan utbygningen av ladepunktene skal foregå. For eksempel at det skal benyttes autoriserte elektrikere. Videre kan de også sette vilkår til at andre sameiere som ønsker å anlegge ladepunkt etablerer disse i nærheten av tidligere utbygde ladepunkter.

Har du en sak om ladepunkt for elbil?

I slike saker dekkes ofte advokatkostnadene gjennom forsikringen. Hos Osloadvokatene hjelper vi deg undersøke om du har krav på dekning, og det påløper ingen advokatutgifter før vi er enige om et oppdrag. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende evaluering av din sak.


Relaterte artikler