Innkalt til drøftelsesmøte – hva nå?


Det følger av arbeidsmiljøloven § 15-1 at arbeidsgiver plikter å drøfte oppsigelsen med arbeidstakeren før beslutning om oppsigelse treffes.

En oppsigelse må være «saklig begrunnet» for at en skal være gyldig. Det sentrale formålet med et drøftelsesmøte er at arbeidsgiver skal kunne foreta de nødvendige vurderinger i forhold til dette saklighetskravet. I tillegg er det sentralt at arbeidstaker skal få muligheten til å redegjøre for sitt syn på saken.

Hva tas opp under drøftelsesmøte?

Arbeidsmiljøloven oppstiller ingen formkrav til gjennomførelsen av drøftelsesmøte. Men arbeidstaker bør varsles om hva som skal drøftes under møtet. For å oppfylle saklighetskravet bør videre arbeidsgiver redegjøre for grunnlaget for oppsigelsen. Dersom en eventuell oppsigelse vil begrunnes ut i fra virksomhetens forhold bør det i tillegg redegjøres for hvordan utvelgelseskriteriene er anvendt overfor den aktuelle arbeidstakeren. Utvelgelseskriterier er de faktorene som skal være avgjørende for hvilke medarbeidere som skal sies opp innen den delen av bedriften som skal nedbemannes. I tillegg skal arbeidstakeren få mulighet til å fortelle om hvordan oppsigelsen vil ramme han eller henne. I tilfeller hvor oppsigelsen er begrunnet i arbeidstakers forhold er det særlig viktig at arbeidstakeren får mulighet til å redegjøre for sitt syn på saken. Av bevismessige hensyn bør det også føres protokoll fra møtet som signeres av de som var til stede.

Adgangen til å ha med seg tillitsvalgte

Under drøftelsesmøtet har arbeidstakeren anledning til å ha med seg «tillitsvalgte». Kravet til at det skal være en «tillitsvalgt» er i praksis ikke blitt tolket strengt. Det innebærer at det i de fleste tilfeller gis anledning til å ha med seg en rådgiver, som for eksempel en advokat. Dette kan være hensiktsmessig for å sikre at arbeidstakeren får redegjort for sin side av saken.

Virkningen av at drøftelsesmøte ikke er gjennomført

At drøftelsesmøte ikke er gjennomført før oppsigelse er gitt, medfører nødvendigvis ikke at oppsigelsen er ugyldig. Det utgjør imidlertid en saksbehandlingsfeil som kan være ett moment ved vurderingen av om oppsigelsen er ugyldig.

Har du blitt innkalt til drøftelsesmøte?

Relaterte saker:

Oppsigelse i prøvetid – er det lov?
Formkrav til oppsigelse