Oppsigelse på grunn av virksomhetens forhold - hva betyr det?


For at en oppsigelse skal være gyldig, må den være saklig begrunnet i enten arbeidstakers eller virksomhetens forhold.

En arbeidstaker hadde mottatt en oppsigelse som var begrunnet i virksomhetens forhold. Arbeidstakeren hadde først blitt permittert, og deretter mottatt innkallelse til drøftelsesmøte mens han var på ferie. Han ba om at drøftelsesmøte skulle bli gjennomført når han kom hjem, men dette godtok ikke arbeidsgiver.

Osloadvokatene innledet forhandlinger med arbeidsgiver

Da arbeidstakeren kom hjem mottok han en oppsigelse. Da advokaten kom inn i bildet ble det innledet forhandlinger med arbeidsgiveren. Advokaten mente at flere forhold ledet til oppsigelsen av arbeidstakeren var ugyldig. For det første at det ikke var gjennomført et drøftelsesmøte slik loven krever. For det andre at arbeidsgiveren ikke hadde bevist at det var et bedriftsøkonomisk behov for oppsigelse. For det tredje at det ikke hadde blitt foretatt en vurdering av om akkurat denne arbeidsgiveren måtte gå fremfor andre. Partene kom i denne saken til enighet og det ble inngått et forlik. Arbeidstakeren fikk gjeninntre i stillingen og ble kompensert for det tapet han hadde blitt påført som følge av den ugyldige oppsigelsen.

Virksomhetens forhold kan begrunne oppsigelse

Forhold ved virksomheten som kan begrunne oppsigelse av arbeidstaker er behovet for nedbemanning, omstilling, restrukturering eller liknende. Disse tiltakene må igjen være begrunnet i bedriftens økonomiske situasjon. En oppsigelse er ikke saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et annet passende arbeid å tilby arbeidstaker i virksomheten. Det kreves at arbeidsgiver kan dokumentere at det er gjennomført en samvittighetsfull og grundig analyse av behovet, herunder at andre muligheter er vurdert.
Videre er det en forutsetning for at en oppsigelse på grunn av virksomhetens forhold skal være gyldig at arbeidsgiver har foretatt en vurdering av hvilke ansatte som må gå. Den eller de arbeidstakere som har mottatt en oppsigelse må være vurdert opp mot de øvrige i virksomheten. Her vil både ansienntitet, kvalifikasjoner og øvrige sosiale hensyn spille inn, samt hvilke konsekvenser en oppsigelse vil få for den enkelte arbeidstaker.

Har du spørsmål om oppsigelse grunnet virksomhetens forhold?

Relaterte saker:

Oppsigelse i prøvetid – er det lov?
Formkrav til oppsigelse