Kan du få oppsigelse fra arbeidsplassen på grunn av sykdom?


For å hindre at arbeidstakeren i sykdomsperioden mottar en oppsigelse fra arbeidsgiveren har arbeidsmiljøloven vern mot oppsigelse det første året.

En arbeidstaker som over en kortere eller lengre periode er borte fra jobb på grunn sykdom, vil gjerne trenge ro og hvile for å bli frisk. Dersom arbeidstakeren i sykdomsperioden mottar en oppsigelse fra arbeidsgiveren vil dette utgjøre en enorm tilleggsbelastning. For å hindre at dette skjer oppstiller arbeidsmiljøloven vern mot oppsigelse det første året med sykdom.

Verneperiode på 12 måneder

En arbeidstaker er vernet mot å bli sagt opp på grunn av sykefravær i de første 12 måneder av fraværet. Dette kalles verneperioden, og innebærer et forbud mot å bli sagt opp på grunn av sykefravær. En arbeidstaker som er sykemeldt kan imidlertid bli sagt opp av andre grunner.
For at oppsigelse av sykemeldt arbeidstaker i verneperioden skal være gyldig må arbeidsgiver godtgjøre at oppsigelsen ikke skyldes sykdommen. Arbeidsgivers bevisbyrde er i denne sammenheng streng. Dette fremkommer ved at arbeidsmiljøloven § 15-8 andre ledd angir at en oppsigelse som finner sted innenfor det tidsrom arbeidstakeren er vernet mot oppsigelse ved sykdom, skal anses å ha sin grunn i sykefraværet dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig. Det er altså arbeidsgiver som må påvise at oppsigelsen skyldes andre forhold enn sykefraværet. Det vil ikke være nok at det påvises grunner som sammen med sykefraværet kunne gi grunnlag for oppsigelse. Hensikten med bestemmelsen er å sikre at arbeidstakeren skal slippe å sette i gang en prosess for å unngå å miste arbeidet, mens han eller hun er arbeidsufør.

Oppsigelse når arbeidstaker er tilbake i arbeid

Når arbeidstakeren har blitt frisk og er tilbake i arbeid, kan fremdeles ikke arbeidsgiver oppsi arbeidstaker på grunn av sykdomsfraværet. En oppsigelse må være saklig begrunnet i enten arbeidstakerens, arbeidsgiverens eller virksomhetens forhold. Terskelen for når en oppsigelse anses for å være saklig begrunnet er høy. I tillegg må saksbehandlingsreglene i arbeidsmiljøloven være fulgt.

Oppsigelse under sykdom – hva gjør jeg?

Dersom du blir innkalt til drøftelsesmøte, eller får kjennskap til at arbeidsgiver vurderer å gå til oppsigelse, er det viktig å ta kontakt med en advokat spesialisert på arbeidsrett. Advokaten vil undersøke at det foreligger saklig grunn, samt at verneperioden er overholdt. Advokaten vil bistå deg i dialog med arbeidsgiver, og sørge for at andre tiltak er vurdert og iverksatt før oppsigelse blir aktuelt. Viser det seg at oppsigelsen er ugyldig, kan du ha krav på erstatning.

Har du spørsmål om oppsigelse på grunn av sykdom?

Kontakt Osloadvokatene ved advokat Kjersti Bolstad 
Telefon 905 93 204, epost kjersti.bolstad@advokat.no

Relaterte saker:

Oppsigelse i prøvetid – er det lov?
Formkrav til oppsigelse