Solgte konas bil uten fullmakt
Advokatfullmektig Svein Wennevik vant nylig en sak i Oslo Tingrett som omhandlet et krav om erstatning for urettmessig forføyning av bil.
Kvinnen hadde kjøpt en bil som viste seg å være eid av selgerens ektefelle. Han hadde solgt bilen videre uten fullmakt. Kona krevde erstatning for det verditap bilen hadde vært gjenstand for i løpet av den tiden kjøper hadde rådighet over bilen.
Oppgjør for lån i form av Mercedes
Eier av et gatekjøkken inngikk avtale om å få låne 200 000,- av klient, som fra samme dag ble ansatt i hans grillkjøkken i Oslo. Da lånet var forfalt ble hun forespeilet at hun kunne få oppgjør for lånet ved å overta en Mercedes som tilhørte skyldnerens nære venn og arbeidskollega.Hun ble forevist et utkast til en annonse for salg av arbeidskollegaens bil på finn.no, og det ble uttalt at bilen kunne brukes som oppgjør.
Hadde ikke fullmakt til å selge bilen
Det ble deretter inngått skriftlig avtale om at arbeidskollegaen skulle hjelpe skyldneren med å gjøre opp lånet på 200 000,-. Klient skulle altså få kollegaens bil som oppgjør for hennes krav mot skyldneren. Hun fikk utlevert bilen og dro deretter til trafikkstasjonen for å få bilen omregistrert. Dette ble imidlertid ikke gjennomført da hun ikke hadde fått del 2 av vognkortet. Hun krevde å å få del 2 av vognkortet tilsendt, men da dette aldri ble gjort oppbevarte hun bilen i en garasje.
Bilen ble etter en tid etterlyst av politiet. Det viste seg at bilen tilhørte kona, og at hun hadde anmeldt forholdet. Skyldnerens kollega hadde altså ingen rett (fullmakt) til å selge bilen. Dette var ukjent for klient.
Hvem hadde opptrådt urettmessig?
Bilen ble tilbakelevert til kona 28. oktober 2013, og selgerens kone har i ettertid fremmet krav om erstatning for verdireduksjonen på bilen den tiden kvinnen disponerte den. Hun hadde bilen fra 30. september 2010 til den ble «gjenfunnet» 28. oktober 2013. Konas argumentasjon var at enhver kjøper av en bil må undersøke om selgeren er legitimert til å selge bilen og i motsatt fall bære risikoen. Hun mente at kjøper bevisst hadde holdt bilen skjult i en årrekke, og pekte på at bilens verdiforringelse var betydelig. Bilen var lagt ut for salg for 285 000,- og ville etter hennes oppfattelse ha blitt solgt for omkring 250 000,-. I 2013 var den taksert til 45 000,-.
Kjøper hadde ikke opptrådt urettmessig
Retten la til grunn at det var klart at konas erstatningskrav ikke kunne føre frem, som følge av at kjøper ikke hadde okkupert bilen (over tre år) urettmessig. Retten mente at det var klart at den som hadde opptrådt urettmessig i denne saken var konas ektefelle, som hadde gitt fra seg bilen uten fullmakt og uten å være eier. Det var konas ektefelle som hovedsakelig hadde brukt bilen, og kjøper var for øvrig i god tro.
Fri rettshjelp via innboforsikringen
Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.
Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.
Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Osloadvokatene vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.
Har du spørsmål om garanti og reklamasjon?
Kontakt Osloadvokatene ved advokat Svein Wennevik
wennevik@advokat.no eller telefon +47 924 11 010
Relaterte saker:
Heving av bilkjøpet på grunn av feil og mangler
Oppdaget mangler på bolig etter tre år