Solidarisk ansvarlige - ansvarlige for andre i leieforhold


Dersom en bolig skal leies av flere leietakere, kan det være en fordel å føre opp alle leierne i leiekontrakten.

Når alle leietakerne undertegner den samme leiekontrakten blir de solidarisk ansvarlige. Dette betyr at de hefter en for alle, alle for en. Utleier kan i en slik situasjon velge hvem han vil rette et eventuelt krav mot. Dette innebærer videre at den enkelte leietaker er ansvarlig overfor utleier uavhengig av avtale med de øvrige leietakerne om kostnadsfordeling.

Fem leietagere var solidarisk ansvarlige for leiekontrakten

At en leietaker kan holdes ansvarlig for andre i leieforhold fremkommer for eksempel av en avgjørelse fra husleietvistutvalget i 2014. Saken gjaldt tvist mellom utleier og leietakere i et kollektiv ved leieforholdets opphør. Leiekontrakten var signert av fem leietakere og utleier. I saken som var oppe for husleietvistutvalget var imidlertid kun en av de aktuelle leietakerne part i saken.

Det aktuelle forholdet ble regulert av husleieloven og leiekontrakten som var inngått mellom partene.

Krav om erstatning

Utleier fremmet krav om erstatning på til sammen 87 303,- fra leietaker. Bakgrunnen for kravet var erstatning for leietap, manglende betaling for varmtvann, erstatning for manglende tilbakelevering av nøkler og erstatning for mangler ved tilbakelevering av leilighet. Leietaker bestred ethvert krav, og viste blant annet til at hver leietaker måtte være selvstendig ansvarlig.

Husleieloven sier

Det følger av husleieloven at utleier kan kreve erstatning hvis husrommet er i dårligere stand enn hva som er avtalt, eller det har skjedd forringelse utover det som skyldes alminnelig slit og elde jf. husleieloven § 10-2. I saken kom husleietvistutvalget frem til forholdene overskred det som fulgte av alminnelig slit og elde. Leietakeren ble dermed ansett for å være ansvarlig for skadene som hadde skjedd på leiligheten. Det var i denne sammenheng uten betydning hvorvidt skadene var forårsaket av denne leietakeren. Leietakeren ble med andre ord ansett for å være solidarisk ansvarlig på vegne av de øvrige.

Videre ble leietakeren holdt erstatningsansvarlig for de øvrige tapspostene til utleier. Det rettslige grunnlaget for dette var husleieloven § 10-3 (3), som bestemmer at utleieren kan kreve erstatning for annet tap som følge av leietakers mislighold. Leietakeren ble dermed pålagt å betale 87 303 kroner til utleier. Avgjørelsen viser at det er en klar fordel for utleier at alle leierne underskriver leiekontrakten.

Ta kontakt med advokat

Vår erfaring er at det ofte er nødvendig med bistand fra advokat i en boligtvist. Opplever du problemer med leietaker eller utleier kan våre advokater rådgi deg som hvordan du bør gå frem. Vi kan også bistå ved utenrettslige tvisteløsningsorganer, forhandlinger og ved en eventuell rettslig behandling av saken.

Vi hjelper deg også med å søke om rettshjelpdekning hos forsikringsselskapet ditt dersom du har innboforsikring eller annen forsikring som dekker kostnadene med din sak.

Relaterte saker:

Har utleier adgang til å oppjustere husleie
Dette må du vite om depositum i leieforhold
Avslutning av leieforhold