Overta dødsbo i uskifte eller bør det skiftes?
Ektefeller, og samboere med felles barn, kan overta et dødsbo til uskifte.
I noen tilfeller er det imidlertid bedre å skifte dødsboet fremfor å overta det i uskifte.
Samtykke fra særkullsbarn
I de tilfellene hvor avdøde har særkullsbarn så kreves det samtykke fra disse for å sitte i uskifte. Både gjenlevende ektefelle og særkullsbarna må vurdere om de skal skifte eller om boet skal overtas i uskifte.
Innen tre måneder
Det er viktig å være klar over at alt det gjenlevende ektefelle blir eier av, går inn i uskifteboet, med mindre det er gjort til særeie, eller det kreves skifte innen tre måneder etter at lengstlevende har fått arv eller gave.
Det er mindre kjent at både arvingene og den gjenlevende ektefellen mister retten til å kreve skjevdeling når man har benyttet seg av retten til uskifte. Dette vil kunne medføre en betydelig formuesforskyvning mellom førsteavdøde og lengstlevendes arvinger.
Proklama
Før boet overtas må gjeldsforholdene til avdøde og gjenlevende ektefelle avklares. Dersom avdøde hadde stor gjeld blir gjenlevende ektefelle personlig ansvarlig for denne gjelden. Det bør vurderes om det skal utstedes proklama for å avklare gjeldsforholdene før man overtar i uskifte. Dette er særlig viktig dersom avdøde var selvstendig næringsdrivende. Dersom gjenlevende har mange kreditorer kan arvingene nekte vedkommende å overta til uskifte.
Råderett over dødsbo
Etter at et bo er overtatt i uskifte er hovedregelen at ektefellen råder fritt over hele formuen. Dette innebærer at man kan gi bort ca 20 % av verdiene av dødsbo og selge fast eiendom. Dersom arvingene ønsker å begrense slike rettigheter kan man gjøre avtale om det før man samtykker til uskiftet. Det kan for eksempel tenkes at man ønsker å begrense retten til å selge familiehytta eller barndomshjemmet.
Det er bare de arvinger som overlever gjenlevende som tar arv ved lengstlevendes dødsfall. Dersom den arvegangsklasse som var arvinger etter førsteavdøde senere er utdødd går ikke arven videre til en ny arvegangsklasse. I testament kan lengstlevende kun rå over den delen av boet som skal gå til egne arvinger, eller bestemte eiendeler som ikke førstavdøde særskilt har brakt inn i boet, slik at dersom man vil testamentere verdier til bestemte arvinger bør man vurdere å skifte med en gang.
Gjorde nevø til enearving på bekostning av mannens arvinger
Høyesterett behandlet i 2013 spørsmålet om en gjenlevende ektefelle har sittet i uskiftet bo. Tvisten kom opp i forbindelse med at hun hadde gjort en nevø til sin enearving på bekostning av mannens arvinger. Høyesterett kom til at det skal mye til for at den som har underskrevet en begjæring om uskifteattest, ikke har ment å ville sitte i uskifte slik at begjæringen bandt henne og derved hennes mulighet til å testamentere over boet.
Dersom du er gjenlevende ektefelle/samboer eller arving bør du ta kontakt med advokat og rådføre deg før du overtar, eller samtykker til, uskiftet bo.
Har du spørsmål om dødsbo og uskifte eller skifte?
Kontakt Osloadvokatene
ved advokat Heidi Kristin Åsvang
Epost: aasvang@advokat.no eller telefon 930 01 850
Relaterte saker:
Privat eller offentlig skifte?
Du bør utpeke en testamentfullbyrder