Ugyldig oppsigelse ga arbeidstaker kr. 230 000 i erstatning
Lagmannsretten behandlet nylig en sak om gyldigheten av en endringsoppsigelse av overstyrmannen på et skip. Arbeidsgivers begrunnelse for oppsigelsen var at overstyrmannen, under en seilas som endte med grunnberøring, hadde forsøkt å navigere skipet i tett tåke uten bruk av navigasjonsinstrumenter. Lagmannsretten fant imidlertid at oppsigelsen var ugyldig og tilkjente arbeidstaker erstatning.
Etter grunnberøringen ble det gjennomført et drøftingsmøte mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. I møtet ble arbeidstakeren skriftlig oppsagt som overstyrmann, samtidig som han ble tilbudt stilling som førstestyrmann. Arbeidstakeren aksepterte stillingen, men forbeholdt seg retten til å bestride oppsigelsen av stillingen som overstyrmann. Arbeidstakeren reiste deretter søksmål med krav om at oppsigelsen ble kjent ugyldig samt fremmet et krav om erstatning.
Arbeidsgiver tapte millionbeløp
Grunnberøringen medførte driftsstopp i åtte døgn og arbeidsgiver tapte om lag 20 millioner kroner som følge av dette. Arbeidsgiver begrunnet oppsigelsen med mangelfull bruk av navigasjonsinstrumentene, sviktende kommunikasjon og mangelfull planlegging av seilasen. Det ble videre vist til at arbeidstakeren hadde en ledende og betrodd stilling som ansvarlig navigatør, samt at hendelsen hadde hatt store økonomiske konsekvenser.
Osloadvokatene – Oppsigelse på grunn av alder ble kjent ugyldig
Osloadvokatene – Oppsigelse på grunn av alder ble kjent ugyldig
Du kan kun bli sagt opp på grunn av høy alder dersom det klart er kjent for de ansatte og det er fast praksis. Lovens aldersgrense er 72 år.
osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/oppsigelse-pa-grunn-av-hoy-alder-ble-kjent-ugyldig/
Arbeidsgivers beslutningsgrunnlag var ikke forsvarlig
Lagmannsretten la til grunn at arbeidstaker hadde gjort en feil som innebar et alvorlig avvik. Det forelå imidlertid ikke grunnlag for å kritisere arbeidstakers atferd i samme utstrekning som arbeidsgiver hadde gjort. Arbeidsgiver hadde ikke utført en tilstrekkelig bred vurdering, og hadde heller ikke innhentet risikovurderinger fra maritimt fagkyndige. Disse momentene i sin helhet medførte at arbeidsgivers avgjørelsesgrunnlag for oppsigelsen ikke var forsvarlig, og dermed ikke saklig begrunnet.
Terskelen for å si opp en ansatt er høy
Avgjørelsen viser at det stille strenge krav til arbeidsgivers begrunnelse ved oppsigelse. I foreliggende sak ble arbeidstaker oppsagt med en endringsoppsigelse. Det er en lavere terskel for endringsoppsigelser enn for ordinære oppsigelser. I tillegg tapte arbeidsgiver flere millioner kroner og avviket medførte driftsstans i over en uke. Til tross for dette mente lagmannsretten at arbeidsgiver ikke hadde begrunnet oppsigelsen godt nok.
Fikk kr. 230 000 i erstatning og nesten kr. 550 000,- i sakskostnader
Arbeidsgiver måtte betale kr. 230 000 i erstatning til arbeidstaker. I tillegg måtte arbeidsgiver dekke arbeidstakers sakskostnader for både tingretten og lagmannsretten. Dette beløpet tilsvarte nesten en halv million kroner.
Du kan ha rett på fri rettshjelp
Hvis du er uenig i en oppsigelse kan du ha rett på fri rettshjelp. Lurer du på om oppsigelsen din er ulovlig? Ta kontakt i dag!