Pleietrengende samboer døde, kvinne fikk erstatning fra dødsboet


Da den pleietrengende mannen døde hadde kvinnen i utgangspunktet ikke krav på noe i dødsboet. Kvinnen fremmet krav om vederlag for det omfattende stell.

Bakgrunnen for saken

En kvinne hadde i flere år utført omfattende stell av sin pleietrengende samboer. Samboeren hadde blitt hjelpetrengende på bakgrunn av et langvarig alkoholproblem. Kvinnen måtte som følge av hjelpearbeidet slutte i jobben sin. Samboerparet hadde ikke utformet noe samboeravtale og det var heller ikke utformet testament. Da den hjelpetrengende mannen døde hadde kvinnen i utgangspunktet ikke krav på noe i dødsboet. Kvinnen fremmet krav om vederlag for det omfattende stell og pleiearbeid hun hadde utført. Dette fikk hun medhold i, og ble tilkjent 400 000,- for. Dette vederlagskravet reduserte arven til mannens to halvsøstre.

Vederlagskrav i samboerforhold

Utgangspunktet i samboerforhold er at oppgjøret skjer etter eiendomsgrensene ved samboerforholdets opphør. Retten til å få vederlag ved berikelse av den andre samboeren utgjør et unntak fra dette utgangspunktet. I dommen angir Høyesterett at to vilkår må være oppfylt for at samboere skal ha krav på vederlag ved samboerforholdets opphør. For det første må den berikede samboer være tilført en økonomisk fordel, og for det andre må det være rimelig å tilkjenne vederlag.

Høyesterett uttalte vedrørende kravet til at berikelsen må ha tilført den andre en økonomisk fordel at den ikke må være «uvesentlig». Dette innebærer at det skal en del til for at stell og pleie gir grunnlag for vederlagskrav. I saken bestod den økonomiske fordelen i at mannen hadde oppnådd besparelse for utgifter for stell og pleie. Ettersom pleien var ekstraordinær både i omfang og varighet ble kravet ansett for å være oppfylt.

Videre ble det vurdert om det var rimelig å tilkjenne den gjenlevende samboeren vederlag. Det ble i denne sammenheng uttalt at det var «nærliggende å anta at den samboer som nyter godt av omsorg, stell og pleie ønsker å tilgodese bofellen økonomisk når denne gjør en vesentlig innsats for å bedre livskvaliteten for den pleietrengende». Dette standpunktet ble etter førstvoterendes mening underbygget ved at samboeren hadde sluttet i jobb for å kunne gi omsorg, stell og pleie. Det ble derfor ansett for å være rimelig at kvinnen fikk vederlag for stell og pleie hun hadde utført under samlivet.

Andre situasjoner hvor det kan kreves vederlag

Avgjørelsen viser for det første at samboere kan ha krav på vederlag ved samboerforholdets opphør. For det andre gis det i dommen uttrykk for at det kan være grunnlag for vederlagskrav også i andre situasjoner enn ved stell og pleie av samboer. Dette vil for eksempel være tilfellet hvor en samboer har overført verdier til den andre, og samboerforholdet kort tid etter tar slutt. Det vil også kunne være grunnlag for vederlagskrav hvor bofellen har tatt mer enn sin del av forbruksutgifter eller utført store deler av arbeidet i hjemmet.

Fri rettshjelp i skiftesaker

Du kan ha krav på fri rettshjelp hos Osloadvokatene. Fri retthjelp innebærer at staten dekker kostnader for advokat. Hvorvidt du har krav på fri rettshjelp beror på om din brutto årsinntekt og nettoformue ligger under en fastsatt grense.

Vi søker om fri rettshjelp for deg. Reglene for fri rettshjelp vil bli gjennomgått med deg i første møte, slik at du kan være trygg på dine advokatutgifter.

Har du spørsmål om stell av pleietrengende samboer og vederlagskrav?

Kontakt Osloadvokatene
ved advokat Kristoffer Dalvang
tlf 922 65 960 eller epost dalvang@advokat.no

Relaterte saker:

Vederlagskrav etter endt samboerforhold
Når samboer faller fra, kan jeg bli boende?
Økonomisk oppgjør mellom samboere uten samboerkontrakt