Boligen var annonsert å være i «godt vedlikeholdt stand» - måtte rives
Etter å ha tapt saken mot selger i tingretten kontaktet de Osloadvokatene ved advokat Kristin Sundby. Med bistand av advokat Sundby vant boligkjøperne på alle punkter i Lagmannsretten.
Opplevde marerittet
De opplevde alle boligkjøperes mareritt da huset viste seg å være i så dårlig stand at riving ble anbefalt. I januar i 2015 kjøpte paret det de trodde skulle bli drømmeboligen. Etter å ha vært på to visninger bestemte de seg for å legge inn bud på huset. Med et bud på om lag 5.000.000 vant de budrunden og så frem til å gjøre det snart 100 år gamle huset til sitt eget.
Mistanke om mugg
På visningen hadde de oppdaget hvite flekker rundt pipen i stuen. Dette skyldtes ifølge selger fukt og selger påtok seg å utbedre dette. Etter at kjøpekontrakten var underskrevet fikk kjøperne tilgang til boligen og startet med å gjøre radonmålinger. Det ble også tatt sporprøver for å se om det var muggsopp i boligen. Mens prøvene ble gjort merket kjøperne raskt at de begynte å føle seg uvel og mistenkte derfor at sporprøvene ville gi utslag på mugg.
Osloadvokatene – Prisavslag på 1,1 millioner for taklekkasje
Kjøper fikk prisavslag på 1,1 millioner kroner for taklekkasje. Vannlekkasje fra tak ble ansett som en kjøpsrettslig mangel.
osloadvokatene.no/eiendom/eiendom-kjop-salg-mangler/prisavslag-pa-11-millioner-for-taklekkasje/
Unormale utslag
Mistanken skulle vise seg å være berettiget. Prøveresultatene viste unormale forekomster av muggsopp i både spisestue og soverom. Det var også klare tegn til muggsopp i kjeller, bad, soverom og loft. Inneluften hadde derfor en unormal spredning av muggsporer. På bakgrunn av prøveresultatene ble kjøperne anbefalt å foreta en grundig byggeteknisk undersøkelse for å få avklart om det forelå et større problem med muggsopp og råte. De kontaktet selger for å få i stand en befaring for å se hvilke utbedringsarbeider som var nødvendige. Selger var imidlertid negativ og nektet kjøperne videre adgang til boligen før overtakelsen.
Angrepet av stokkmaur
Etter overtakelsen begynte arbeidet med å utbedre fuktskadene rundt pipen. I den forbindelse ble det imidlertid klart at skadene var mye større enn kjøperne trodde. Det ble også oppdaget et stort antall stokkmaur i treverket.
Sopp- og råteskader
Kjøperne valgte da å gjøre ytterligere sporprøver i huset. Prøvene viste at det var muggsopp flere steder i huset. En takstrapport konkluderte med at det var påvist sopp- og råteskader flere steder.
Stadig nye skader
For å utbedre dette måtte det meste av innervegger og tak rives for å vaske for muggsopp. Kjøperne startet disse arbeidene, men under rivingen viste det seg at de fortsatt ikke hadde avdekket alle skadene. Rivingen avdekket nemlig ytterligere muse-, sopp-, og råteskader.
Rehabilitering ville koste like mye som de betalte
De kontaktet da et anleggsfirma for å kartlagt skadene og lage et kostnadsoverslag knytett til utbedring. Anleggsfirmaets rapport konkluderte med at huset hadde omfattende mangler knyttet til konstruksjonen. I tillegg ble det vist til at råte-, sopp- og stokkmaurskadene var så omfattende at rehabilitering ikke ville være regningsvarende. Kostnadene ble anslått til 4.800.000, altså like under det de hadde gitt for boligen.
Ville heve kjøpet
På grunnlag av rapporten og de omfattende skadene ved boligen kontaktet kjøperne selger og fremsatte krav om heving av boligkjøpet. Selger bestred imidlertid kravet og saken endte for retten.
Tapte i tingretten
I tingretten fikk ikke kjøperne medhold i hevingskravet sitt og var naturligvis nedbrutt. De hadde kjøpt en bolig som viste seg å være så skadet av sopp, råte og maur at den måtte rives, men hadde ikke blitt hørt av dommeren.
Dømt til å betale over en million kroner i erstatning ved boligsalg
Selger dømt i tingretten til å betale 1.250.000 i erstatning og prisavslag. Osloadvokatene representerte kjøper.
osloadvokatene.no/eiendom/eiendom-kjop-salg-mangler/prisavslag-og-erstatning-ved-boligsalg/
Fikk bistand av Osloadvokatene
De kontaktet da Osloadvokatene ved advokat Kristin Sundby. Advokat Sundby har lang erfaring fra saker om feil og mangler ved bolig og så at paret hadde en god sak. Hun rådet paret til å anke saken til lagmannsretten.
Vant på alle punkter
I lagmannsretten vant de uheldige boligkjøperne på alle punkter. De fikk medhold i hevingskravet sitt, de fikk også medhold i sitt erstatningskrav. Paret hadde nemlig brukt store ressurser på å avdekke, avgrense og utbedre skadene. I tillegg ble selger dømt til å erstatte parets saksomkostninger for både tingretten og lagmannsretten.
Endelig kunne paret legge marerittet bak seg etter en kamp som hadde vart i 2 og et halvt år!