Det kan straffe seg å oppbevare koden sammen med bankkortet


Nordmenn reiser mye, og i utlandet er gjerne sjansen for lommetyverier større enn her hjemme. Ikke fall for fristelsen om å bruke en jukselapp for å huske koden på bankkortene.

Tar du rimelige forholdsregler er banken ansvarlig

Banker og kredittkortselskaper er i utgangspunktet ansvarlige for uautoriserte transaksjoner. Når man benytter bankkort til å betale for varer og tjenester har man en plikt til å ta alle rimelige forholdsregler for å unngå uautorisert bruk. Dersom man tar normale forholdsregler betyr dette at banken skal erstatte tap ved misbruk av bankkort.

Mange koder å huske

For enkelte personer vil lommeboka være fylt opp med bank- og kredittkort av ulike slag, gjerne med ulike koder. Det kan gjøre det utfordrende å holde styr på koder og kort. Da kan det være fristende å skrive jukselapper til seg selv, slik at man ikke glemmer kortkoden. Men dersom lommeboka havner i feil hender kan man være ille ute.

Kortholder risikerer å bli ansvarlig selv

Oppbevares koden til bankkortet sammen med bankkortet risikerer du å måtte bære store deler av tapet selv. Oppbevaring av kode sammen med kortet regnes som grovt uaktsomt. I slike tilfeller kan man bli nødt til å dekke inntil kr 12.000,-. Dette følger av finansavtaleloven § 35. Da er spørsmålet om det virkelig er verdt 12.000 kroner å slippe å lære seg en ny kode.

Hadde tegnet reiseforsikring, fikk ikke dekket regning

Hun hadde tegnet reiseforsikring for et kortere opphold i utlandet, og ble innlagt på sykehus i utlandet. Forsikringsselskapet nektet å dekke regningen.

osloadvokatene.no/privat/forbruker/forsikring/reiseforsikring/

Meld ifra om frastjålet lommebok

Når man mister eller blir frastjålet bankkortet er det viktig å underrette banken med en gang. Etter finansavtaleloven § 35 fjerde ledd er man ikke ansvarlig for uttak som gjøres etter man har underrettet banken om at kortet er tapt.

Ble frastjålet lommeboka på ferietur

Saken var til behandling i Finansklagenemnda i 2017. En mann var på ferietur og var blitt frastjålet lommeboka. I løpet av to dager ble det gjort uttak og varekjøp for over kr 15.000.

«Jukselapp» var mest sannsynlig

Mannen ble selv ansvarlig for en egenandel på kr 12.000. Eieren av kortet hadde ikke benyttet kortet selv på turen. At noen skulle ha sett koden «over skulderen» hans mens han gjorde et kjøp eller uttak var derfor utelukket. Når da riktig kode var blitt tastet på første forsøk av korttyven la klagenemnda til grunn at koden må ha blitt oppbevart sammen med bankkortet.